Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Forbyd rygning i skoletiden

Foto: ERIC FEFERBERG

Gør noget for at sætte forbruget af cigaretter ned, lød budskabet fra Jon Stephensen til Lars Løkke tidligere på ugen. Helt enig – og indfør lige i samme ombæring røgfri skoletid.

Fra de unge går ud af grundskolen til de starter på en ungdomsuddannelse, begynder en masse at ryge. For en stor dels vedkommende hænger det sammen med, at alle vi mennesker er usikre, tryghedssøgende flokdyr – ikke mindst, når vi er unge og med hjerner under ombygning.

Det er lettere at få kontakt med andre og få nye venner, når du er ryger. Du stiller dig udenfor skolens matrikel i kredsen af rygere, og så er du en del af fællesskabet. Og den letteste måde at få kontakt – ikke mindst til det andet køn – ja, det er: »Har du en smøg?«

Som ung føler man sig udødelig, man leder efter sin egen identitet, gerne et stykke væk fra de kedelige voksnes. Man tænker ikke på, at nikotin skaber afhængighed, så når man som ung siger, at »jeg vil holde op, når jeg skal have børn« eller »når jeg bliver ældre«, er det bare ikke så let at sige stop, når man gerne vil. Det ved alle, der har prøvet. Derfor ønsker jeg mig lovgivning, der slår fast, at rygning i skoletiden ikke er tilladt.

Der er sket ændringer i løbet af de senere år, og det har nedbragt antallet af rygere. Men de unge ryger mere samtidig med, at undersøgelser også viser, at langt over halvdelen af de unge gerne vil stoppe. Når det gælder voksne rygere, ønsker størsteparten, at de aldrig var startet med at ryge. De fleste forældre, anset om de er rygere eller ej, ønsker heller ikke for deres børn, at de bliver rygere. Så lad os få klare, ens vilkår, så man vil kunne sige: »Rygning? Nej, det hører ikke til i skoletiden.«