Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Bevar manden lidt endnu

»Teknologien er gradvis ved at overtage de funktioner, der forlenede manden med styrke, storhed og determination. Kort sagt med alt det, som nogle af os – mod vores vilje – godt kan lide ved ham.«

Anna Libak Fold sammen
Læs mere

Forleden læste jeg til min store bestyrtelse i Financial Times, at Tesla virkelig har tænkt sig at lancere den første førerløse bil allerede i slutningen af næste år.

Det synes jeg, er en rigtig dårlig ide. Det er endnu et af disse kedelige eksempler på, at man opfinder noget, som lyder vældig progressivt, men som folk i virkeligheden helst er fri for, når de har prøvet det. Som halogenpæren eller kontorlandskabet.

Tag Donald Trump. Han siges at være en reaktion på, at den hvide mand føler sig underlegen. Den hvide mand er træt af, at kvinderne fører sig frem og efterhånden fylder det hele. De uddanner sig længere, tjener bedre, lever sundere og griner højere. Jamen, så er det da en genial ide også at tage bilen fra manden; det sidste sted, hvor han kan føle, at det er ham, der styrer; med lillemor ved siden af, og børnene på bagsædet. Hvad kalder man en blondine i en BMW? Ekstra udstyr! Hvorfor kan kvinder ikke køre bil? Rattet sidder ikke i deres side! Tsk. Tsk. Tsk. En epoke er forbi. Nu skal far sidde på bagsædet og glo ud ad forruden sammen med os andre på vej ned gennem Tyskland. Det skal nok blive hyggeligt.

Og nej, jeg køber ikke den om, at den førerløse bil er praktisk, fordi man så kan drikke igennem til julefrokosten og alligevel komme sikkert hjem. For det problem har vi fundet løsninger på. Det hedder taxaen eller bussen.

Det værste er næsten, at vi jo i forvejen kan se, hvordan teknologien gradvis er ved at overtage de funktioner, der forlenede manden med styrke, storhed og determination. Kort sagt med alt det, som nogle af os – mod vores vilje – godt kan lide ved ham.

Hold nu op med at afvikle manden

Fortidens ædle kriger i Vesten er i dag ved at blive forvandlet til en kvabset oversergent med rygsmerter, der sidder ti timer i træk i en container i Texas og fører dronekrig i Waziristan. Mens de største fodboldspillere snart er dem, der spiller FIFA 17 på Xbox.

Nu tænker man måske, at der heldigvis stadig er noget, som kvinder kan bruge mænd til. Men det skal man ikke være så sikker på. Det kan teknologibegejstringen også hurtigt få sat en stopper for.

I Japan kom Nitendo for skade at udvikle et Love Plus-spil til Game Boy, hvor mænd kan få sig en smuk, virtuel kæreste. Spillet er blevet så populært, at Japans befolkning står til at skrumpe med en tredjedel frem til 2060. Mange japanske mænd foretrækker helt klart en virtuel kæreste frem for en rigtig en, der er krævende og dyr i drift. Og de føler ikke, at de går glip af noget: Ifølge Daily Telegraph sagde 20 procent af de adspurgte japanske mænd mellem 25 og 29 år i en meningsmåling sidste år, at de er ligeglade med sex. Vi lader lige den oplysning stå – eller rettere hænge – lidt. Det er nemlig i den alder, hvor unge mænd indtil for nylig slet ikke tænkte på andet.

Og på den baggrund vil jeg egentlig gerne henstille til IT-udviklerne, at de husker på, at software har brug for hardware, som blomsten har brug for bien. Hold nu op med at afvikle manden.

Det er muligt, at man tror, at det er sådan, vestlige kvinder gerne vil have det, men man skal ikke tro på alt, hvad kvinder siger.

I øvrigt er det jo ikke, fordi der mangler ting at opfinde, som faktisk ville glæde kvinder. Man kunne starte med at forbedre de opfindelser, der allerede skal forestille at være gjort: Den strygefri skjorte, den selvrensende ovn eller Google translate. Dem må man gerne opfinde en gang til. Herudover mangler vi, så vidt jeg kan se, også visnefri blomster, en velduftende selvbruner, selvpudsende sko, den kalkfri toiletkumme og en rustfri ståluldssvamp.

Manden vil vi derimod gerne beholde. Ellers har vi heller ikke nogen at styre rundt med.