Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Arterne på Facebook

Sociale medier. Engang var en statusopdatering på Facebook bare en statusopdatering. Den var kort, den var privat og handlede om løbeture, shopping og herlige grillaftener. Desværre var det kun begyndelsen. Forfatter Jacob Skygg Skyggebjerg præsenterer tre af de for tiden mest fremtrædende arter på Facebook.

Jacob Skygg Skyggebjerg, Forfatter Fold sammen
Læs mere

Engang var en statusopdatering på Facebook bare en statusopdatering. Den var kort, den var privat. Den handlede om løbeture og shopping og herlige grillaftener. Desværre var det kun begyndelsen.

Denne type opdatering var kun det første misfoster, der fremkom, efter at folk begyndte at putte deres personligheder gennem Facebook-maskinen. Efterhånden som både selve hjemmesiden, folks måder at bruge den på, og samspillet med andre sociale medier har udviklet sig, er der kommet nye mutationer til, og der menes i dag at være tale om flere familier af statusopdateringer, familier, der tilsammen rummer hundredvis af opdateringstyper.

Da der foregår en af sociale medier udløst mental forandring af befolkningen, som det må være ønskeligt at forstå, vil jeg her præsentere tre af de for tiden mest fremtrædende familier:

1: Gymnasiepoeten

Gymnasiepoeten udtrykker sig i reglen i hastigt nedfældede betragtninger, der i et meget blogosfærisk sprog plagierer kortprosaens form. Der tales gerne om aktuelle ting, som for eksempel mordet på Krudttønden, men også helt generelle emner tages op.

Uanset hvad står gymnasiepoeten altid for den bredeste holdning, en holdning, der er så korrekt, at der ikke er nogen grund til at gøre opmærksom på den. Man tager afstand fra terror. Forår er dejligt. En eller anden politiker er en idiot.

Derfor er gymnasiepoeten også den mest populære statusfamilie, fordi den er sikker. Der er en slags positivisme omkring den, noget netop gymnasiepoet. Man kan regne med den. Den siger, hav en smuk dag, smukke mennesker.

Noget af det bedste for gymnasiepoeten er, når en kendis dør. Når det sker, kommer gymnasiepoeten frem alle steder, her handler det om at lave den bedste opdatering. Der opstår en konkurrence. Der researches og skrives og redigeres. Forskellige stilarter opstår: Den minimalistiske, der skærer helt ind til benet, #kendissensnavn, og den pompøse, hvor kendissen blæses ind til skåltale af et fuldt bemandet symfoniorkester.

2: Facebook-filosoffen

Facebook-filosoffen er en af de mest interessante statusfamilier. I modsætning til gymnasiepoeten taler Facebook-filosoffen udelukkende om ting, der vedrører Facebook.

Facebook-filosoffen har erkendt, at det også er Facebook, den er kommet af, at den er både Facebook og menneske, og taler derudaf det sprog: Det handler om at være menneske på Facebook.

Man kan dermed sige, at Facebook-filosoffen er eksistentielt mere velfunderet end gymnasiepoeten. Måske derfor er der også den forskel, at Facebook-filosoffen aldrig siger noget positivt. Der tales som regel på vrede, men også gerne med en humoristisk overdrivelse, der dæmmer det lidt ned for den offentlighed, den henvender sig til.

Der er for eksempel vennetælleren, der taler om, hvor ligeglad den er, med at der er en eller flere, der har »slettet den«. Eller på den anden side vennesletteren, der siger, at den vil slette alle venner, der synes godt om en given side. Oftest kredser Facebook-filosoffens tanker dog om mere sædvanlige ting, ting alle kender til, såsom ændringer på siden, prikkefunktionen eller invitationer til spil.

3: Den holdningsløse

Minder på mange punkter om gymnasie-poeten, men taler med en anden stemme.

Den holdningsløse har en aversion mod Facebook. Hvor gymnasiepoeten er jublende og let og favner mediet, har den holdningsløse en idé om, at den ikke burde sige det, den gør. Den holder det tilbage, og udtrykker sig helst kun, når det ligesom ligger i luften, at man skal det. Når det sker, deler den altid holdning med gymnasiepoeten og alle andre, men den får sjældent særligt mange likes.

Den holdningsløse formulerer sig altid kort og ofte småironisk. Den opfatter gerne sig selv som klogere end resten af statusfamilierne, men hvis det endelig sker, at den holdningsløse får mange likes på en opdatering, vil den ofte forsøge at gå videre i samme retning, med opdateringer, der ligner den, og får den fortsat likes nok, vil den ret hurtigt slippe sin aversion, og blive både gymnasiepoeten og Facebook-filosoffen.