Helveg kræver svar om Facebooks indsamling af data

Det er nødvendigt at få klare svar på, hvordan Facebook bruger de millioner af data, som der indsamles om brugerne, mener Morten Helveg (R). Han efterlyser handling fra EU-Kommissionen.

Foto: Thomas Lekfeldt.
Læs mere
Fold sammen

Der er behov for at få afklaret, hvordan det sociale medie Facebook opbevarer og benytter dataene, som der indsamles fra de næsten 900 millioner daglige brugere.

Det er meldingen fra Morten Helveg (R), medlem af Europa-Parlamentet for De Radikale, samme dag, som en historisk retssag mod Facebook er begyndt.

»Vi er nødt til at få lovgivning på området, så vi som borgere kan være trygge ved, at de dataoplysninger, der er på os, også bruges på fornuftig, ordentlig og gennemskuelig vis,« siger Morten Helveg.

I dag er en historisk retssag mod Facebook for første gang for retten i Wien. Og her er kernespørgsmålet netop, hvordan Facebook håndterer og opbevarer brugernes personlige oplysninger. Det er den østrigske aktivist og jurastuderende Max Schrems, der er i spidsen for de 25.000 personer, der der anklager Facebook for at krænke europæisk lovgning, herunder 358 danskere.

Anklagerne spænder fra forskellige krænkelser af privatlivet, ulovlig dataindsamling samt anklager om, at Facebook er involveret i PRISM - et overvågningsprogram benyttet af den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA.

I forbindelse med sagen blev det forleden drøftet i EU-Kommissionen, hvad de vil gøre, for at facebook ikke sælger eller udlevrer EU-borgernes data til f.eks. USA Til det lød svaret, at man som borger bare kunne slette sin facebook-profil.

»Og det er jo slet ikke godt nok i forhold til, hvilken regulering der skal være. Derfor er det en utrolig vigtig sag. Den er meget principiel, fordi vi skal have afklaret for EU-borgeres vedkommende, hvordan deres data bevares og tilgås på tværs af landegrænser,« siger Morten Helveg.

Nu har han stillet yderligere spørgsmål til kommissionen om, hvorvidt sletning af en facebook-profil er deres eneste bud på sikkerhed for brugerne, og hvad de konkret vil gøre yderligere for at hjælpe EU-borgerne.

»At få afklaret de grænser er sindssygt vigtigt for os alle sammen,« mener Morten Helveg.

Når det kommer til databeskyttelse i EU-regi er et stridende punkt den såkaldte »Safe Harbour-aftale«, som EU og USA indgik i 2000. Kort fortalt betyder aftalen, at amerikanske virksomheder kan opbevare data om europæerne uden for EU. Men efter whistlebloweren Edward Snowdens afsløringer af masseovervågning, er ordningen kommet til debat. Nu skal EU-domstolen til juni afgøre, om aftalen er tilstrækkelig til at sikre EU-borgernes data.

Facebook har endnu ikke ønsket at kommentere den verserende retssag.