Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Konstruktiv uklarhed

»Vil jeg virkelig gerne vide, om en 72-årig kvinde i Næstved vil i seng med mig? Eller har jeg det egentlig bedst med at tro, at hun bare udtrykker venlig interesse?«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Facebook sidste år havde tiårs jubilæum skrev magasinet Slate, at ikke engang Facebooks stifter Mark Zuckerberg var i stand til at svare på, hvad det betyder at blive »prikket« på Facebook.

Og det er givetvis rigtigt, men særligt tilfredsstillende er det ikke. Hvis man som jeg arbejder i en branche, hvis hovedopgave, det er – eller i hvert fald burde være – at skabe klarhed, så er det kors for tanken, at en stor del af den danske befolkning på Facebook prikker hinanden uden at være spor enige om, hvorfor de gør det.

Så jeg har forhørt mig lidt rundt omkring. Senest i forbindelse med, at jeg selv en dag pludselig blev storprikket af 187 »venner« uden nogen påviselig grund – det var adskillige dage siden, jeg havde lavet en opdatering.

Den første, jeg spurgte, var en ekstern lektor ved Københavns Universitet, som jeg tilfældigt klodsede ind i. Han fortalte, at han også selv havde været i tvivl og havde forhørt sig hos sine studerende. At prikke betød ifølge dem, at man ville have sex med folk. Hvis jeg prikkede tilbage lynhurtigt, betød det, at jeg tog imod invitationen.

Jeg skal ærligt indrømme, at det rystede mig en smule. Var der 187 mennesker, som samme dag havde fremsat ønske om et horisontalt rendezvous? Og var det egentlig skræmmende eller tværtimod et meget stort kompliment? Hjemme igen nærstuderede jeg prikkernes profil og konstaterede, at en stor del af prikkerne var kvinder over halvtreds fra provinsen. På den baggrund tillod jeg mig at konkludere, at sagkundskaben på Københavns Universitet ikke er, hvad den har været.

Det blev halvt om halvt bekræftet af en kollega, der er en fisk i vandet på de sociale medier. Han fortalte, at da Facebook i sin tid blev stiftet, havde virksomheden ikke forudset, at den ville blive så stor en succes, at selv bedstemødre og småbørn fik sig en profil. Derfor lavede man sådan en slags datingknap, som skulle tiltrække teenagerne. For den ældre del af befolkningen er prikket imidlertid snarere en tilkendegivelse om sympati eller en opfordring til snart at skrive nyt. Men helt sikker kunne man jo ikke være, sagde han. Samfundets normer har ændret sig. I dag er alderdommen afskaffet, og alle bager på alle i alle aldre, og derfor kunne man ikke udelukke, at en 72-årig kvinde fra Næstved prikkede mig, fordi hun gerne ville have sex.

Det svar gjorde mig ilde til mode. Så jeg gik videre med sagen og spurgte en ven, der har en baggrund i diplomatiet.

Han spurgte tilbage, om jeg var sikker på, at jeg var interesseret i et klart svar. Inden for diplomatiet opererer man nemlig med begrebet »konstruktiv uklarhed«, fortalte han. Det gør det muligt for folk at have et tåleligt forhold, selv om de har modsatrettede interesser. Hvis alt bliver sagt ligeud, kan man ikke være i stue sammen. Så ville jeg virkelig gerne vide, om en 72-årig kvinde i Næstved vil i seng med mig? Eller har jeg det egentlig bedst med at tro, at hun bare udtrykker venlig interesse?

Siden har jeg ikke spurgt nogen.