Vikarer ekstra udsatte for stress

Risikoen for at få stress er større for vikarer og korttisansatte, siger en af landets førende arbejdsmedicinere.

Brugen af vikarer er som helhed steget med syv procent fra 2012 til 2013, og dertil kommer hele brancher, hvor folk ofte er midlertidigt ansatte freelancere. Modelfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vikarer og korttidsansatte ansatte er ekstra udsat for at få stress. Det siger Nana Eller, overlæge på Arbejds- og Miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital, til Avisen.dk.

»De her personer har en større risiko for stress, for de mangler den støtte, der er i at være på en arbejdsplads hver dag,« siger hun.

Brugen af vikarer og korttidsansatte er stigende, og 17 procent af de ansatte i Dansk Industris 100 største virksomheder er i dag vikarer, skriver Avisen.dk.

Brugen af vikarer er som helhed steget med syv procent fra 2012 til 2013, og dertil kommer hele brancher, hvor folk ofte er midlertidigt ansatte freelancere.

Samtidig viser en analyse fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, at personer med stor usikkerhed i deres arbejdsliv er mere i behandling med antidepressiv medicin end fastansatte.

Bliver man stresset som vikar eller kontraktansat, er der ikke er den samme hjælp at hente som for fastansatte. Hos Dansk Erhverv mener man ikke, at der kan iværksættes stresstiltag særligt for vikarer og midlertidige ansatte.

»Virksomheder har nogle gange brug for hjælp i korte perioder, og hvis vi siger til folk, at ’det job må du ikke tage, for det er alt for hårdt’, går det for vidt. Der skal folk tage et personligt ansvar,« siger Rikke B. Ørum, chef for HR og Arbejdsmiljø, til Avisen.dk.