Useriøse ansøgere plager virksomheder

Jobansøgninger fra arbejdsløse har det seneste år fyldt stadig mere i skrivebordsskuffen hos små og mellemstore virksomheder. Og de er ikke altid lige seriøse.

Foto: BARDUR EKLUND
Det fortæller hver tredje arbejdsplads i en rundspørge fra Politiken Research blandt 300 virksomheder.

A-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke er overrasket over virksomhedernes melding. Direktør Verner Sand Kirk siger til Politiken, at en årsag kan være a-kassernes vejledning:

»Den kan måske nogle gange ikke være klar nok. På den ene side skal a-kasserne vejlede de arbejdsløse til at søge et rimeligt antal job, de kan bestride. Men omvendt skal de heller ikke vejledes til at søge job, hvor det er åbenbart formålsløst«.

Læs også: 39 pct arbejder igen efter tre måneders lediggang

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) er ærgerlig over de useriøse ansøgninger:

»Jeg kender ikke baggrunden for, hvorfor nogle ledige sender proformaansøgninger. Men jeg synes, det er en skam, hvis man gør det«, siger hun til Politiken.

Beskæftigelsesministeren afviser, at Arbejdsdirektoratet presser a-kasserne og dermed de ledige til at skrive ansøgninger på samlebånd. Hun ser ingen grund til at pille ved de nuværende regler.

»Der er den rummelighed, der skal være. Vi har førhen haft et system, hvor man skulle sende fire ansøgninger per uge. Det er der blevet ændret på netop for at tage hensyn til, at der kan være store forskelligheder inden for brancher og geografiske områder«, siger Inger Støjberg ifølge Politiken.