Universitetsledelse erkender krænkende introforløb

Ledelsen på Copenhagen Business School bekræfter, at der var tale om aktiviteter af seksuelt krænkende karakter på efterårets introforløb. Til trods for klare overtrædelser af skolens regler slipper introvejlederne med en påtale.

Foto: Torben Christensen. CBS Copenhagen Business School på Solbjerg Plads 3, Frederiksberg.
Læs mere
Fold sammen

Grænseoverskridende, krænkende og med en stærk seksuel undertone. Sådan beskrev en anonym førsteårsstuderende de fem dages introforløb på Copenhagen Business School (CBS), som hun deltog i i efteråret.

Efter en undersøgelse af introforløbet erkender CBS’ ledelse, at der fandt krænkende aktiviteter sted, som klart overskrider skolens regler. Uddannelsesdekan Jan Molin påtager sig en del af ansvaret, og de 23 involverede introvejledere har fået en påtale. Men CBS mener ikke, der er belæg for yderligere konsekvenser over for de ældre studerende, der var introvejledere.

Nogle af aktiviteterne er gentagelser fra enkelte introture de foregående år, og introvejlederne kan derfor have været af den opfattelse, at aktiviteterne var acceptable, da ledelsen ikke tidligere har grebet ind, forklarer Jan Molin.

»Vi kan derfor juridisk set ikke tildele de ansvarlige introvejledere sanktioner, men fremover falder hammeren for alle, som ikke følger reglerne,« siger han.

Heller ikke de ansvarlige ledere vil opleve yderligere konsekvenser.

»Jeg synes ikke, vi er i en situation, hvor vi kan »hugge hoveder af nogen«, men vi vil følge introturene tættere fremover,« siger Jan Molin.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

De grænseoverskridende aktiviteter fandt blandt andet sted i forbindelse med et orienteringsløb, som introvejlederne havde planlagt.

På en post skulle de mandlige studerende placere en banan mellem benene, mens de kvindelige medstuderende skulle sætte sig på knæ foran og konkurrere om, hvor langt ned i halsen de kunne få bananen. På en anden post skulle deltagerne bygge en vagina af et kondom, to opvaskesvampe og et plastikglas. Den skulle de hælde olie i og stikke fingeren ind i.

»Jeg var for det meste fuld ligesom de andre, men tænkte alligevel, at det ikke var så sjovt. Samtidig turde jeg ikke gå imod gruppen. Det var jo mit første møde med alle på mit nye studie. Jeg gik ligesom med på legen, men ville ikke rigtigt. Det var først efter, at jeg kom hjem, at det virkelig gik op for mig, at jeg havde fået overtrådt flere af mine grænser,« sagde den anonyme studerende til fagbladet Djøfbladet i december.

For at undgå lignende episoder fremover har CBS indført en række tiltag. De nye regler omfatter blandt andet, at introturen forkortes, at der indføres forbud mod stærk alkohol som shots, og at vejlederne fremover skal deltage i forberedende kurser. De nystartede studerende vil dog fortsat være overladt til deres ældre medstuderende.

»Den bedste måde at integrere de nye studerende på er stadig at lade studerende arrangere for studerende. Kommer der en underviser med på sidelinjen, bliver det en helt anden model,« siger Jan Molin og afviser, at der fremover vil blive sendt ansvarlige ansatte med på introforløbene.

Dog overvejer CBS at oprette en hotline hjem til de ansvarlige for introarrangementet i tilfælde af, at en introtur er ved at gå over gevind.