Ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv

Der er tommelfinger op til dyne Larsen og SAS-topchefen. Til gengæld har det været en mindre god uge for rektoren på CBS og FL Smidths topchef Thomas Schulz.

Foto: Sisse Stroyer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ugens opture

 

Ham Larsen

Det lyder så enkelt, når Jysks Lars Larsen udlægger teksten om, hvordan man skaber en global og blomstrende virksomhed. Man skal blot, lyder det fra dynekongen, lade være med at belåne virksomheden, lade være med at hive alt for mange penge ud af virksomheden og i stedet fortsætte ekspansionen med investeringer på investeringer på investeringer. Ikke sandt, hvor svært kan det være?

Helt så enkelt er det dog næppe på de indre linjer, når Jysk-folkene skal finde nye lande og lokaliteter, der skal plastres til med Jysk-butikker. Det fejler da også ind i mellem. I Larsens univers er det at fejle også offensivt at forsøge sig. Jysk kom med endnu et rekordregnskab i denne uge, og det er svært at komme til for milliarderne. Larsen synes at have ramt den åre, hvor man har det godt i såvel stramme som gyldne tider for samfundsvæksten.

Ingen tvivl om, at Lars Larsen har et rend af finansfolk, som tilbyder det ene og andet, men foreløbig synes Larsens egen forretningslogik at virke ganske fortrinligt.


 

 

Rickards gyldne uge

Man behøver ikke nødvendigvis puste sig op på bundlinjen for at komme i betragtning til ugens optursliste. Selv topchefer i overlevelsestruede virksomheder kan vise sig værdige til lidt lys i tilværelsen. Som nu SAS-topchefen Rickard Gustafsson.

Han er låst fast i SAS. Et af de »gamle« flyselskaber med en for dyr omkostningsbase. I denne uge købte han så det lille Cimber-flyselskab. Det kan være vejen ud af for dyre omkostninger – i hvert fald for dyre i forhold til lavprisselskaberne. Det er uvist, præcist hvad det kan udvikle sig til (forhåbentlig ikke et nyt, rædsomt Ryanair), men derimod et respektabelt flyselskab med en omkostningsbase, som selskabet kan overleve på. Der er lang vej endnu, og Gustafsson er fortsat en af de mest udsatte topchefer i erhvervslivet.

SAS-chefen skal nok belave sig på gossippernes store interesse for sin person også i 2015, og ja, det kan gå begge veje. Succes den ene uge, fiasko den næste. Sådan er gossiplivet så uretfærdigt.

 

 

Nyby vs. Nørresundby

Oppe i det nordjyske, i Nørresundby på den nordlige side af Limfjorden, har de et raskt lille bankslagsmål kørende. Omdrejningspunktet er den lille og meget sunde lokalbank Nørresundby Bank, der sværger til selvstændighed. Men nu lakker det mod enden – på den ene eller anden måde.

Det er svært at finde en vinder i det slagsmål, men gossipperne vover pelsen og sender den lokale storbank, Spar Nords topchef, Lasse Nyby, ind på ugens optursliste. Måske han får lidt imageskrammer, men til syvende og sidst synes det at ende med, at Nørresundby Bank snart bliver en del af Spar Nord. Alternativet er Nordjyske Bank fra Frederikshavn, og dem elsker Nørresundby-folkene vistnok lidt mere end Nybys folk, men når man tænker på, at Spar Nord sådan set allerede ejer 55 procent af Nørresundby Bank, synes skriften at være tegnet på væggen i Nørresundby.

Sådan er det, pengene sejrer tit over følelserne.

 

Ugens nedture

 

Krystalkugle-politik

Dansk politik har det med at udløse suk i tydelige mængder her på Gossipredaktionen. For ofte er det som om, at der går mandat-optælling og smånaiv melde-politik i vore 179 folkevalgte.

Alligevel satte DFeren René Christensen nye normer for, hvad politikere forsøger at slippe afsted med, da politikeren fredag blev citeret for sin holdning til regeringens togfond.

»Det er en katastrofe, at man på så kort en årrække kan skyde så meget forkert på olieprisen«.

Øh – bøh – René Christensen. Er du udstyret med en krystalkugle, som ingen andre ejer?

For ja, regeringen har skudt vildt forkert på olieprisudviklingen – fuldstændigt ligesom alle andre – fra eksperter i ind- og udland, til alverdens olieproducerende landes spåmænd og kvinder.

Togfonden og regeringens (manglende) finansiering af den er et hedt emne – også her på Gossipredaktionen, men at klandre regeringen for dårligt spåmands-arbejde er alligevel at gå for langt.

 

Når professorerne går i demo

Et godt lille slagsmål er altid godt. Gennemført på den rigtige måde, kan det ende med at stimulere både diskussions- og virkelysten.

Vi må håbe, at det går sådan på CBS – erhvervsuddannelsernes danske eliteskole, hvor rektor Per Holten-Andersen er under beskydning fra ikke færre end 50 vrede professorer og andre gode folk.

Per Holten-Andersen forsøger at gennemføre en sparerunde, som, professorerne mener, vil udhule skolens internationale status og sende den på slingrekurs.

Det er ikke tit, at så mange professorer og akademiske eksperter slår sig sammen. Som rektor er det noget af en modstander at have. Tilbage står vel bare, at erhvervslivet har behov for en stærk dansk erhvervsskole. Derfor er der bare at håbe, at man diskuterer højtlydt, men så også finder en god løsning til alles bedste.

 

Masser af snak - men ingen effekt

I erhvervsjournalistkredse hygger vi os indimellem med at se på effekten af de såkaldte kapitalmarkedsdage, hvor virksomheder inviterer en stribe aktieanalytikere – og ind imellem et par journalister som det tynde øl – til en omgang »spin« om virksomhedens fortræffeligheder.

Hyggen består i, at vi tjekker, om kapitalmarkedsdagen har effekt. Ofte er det nemlig sådan, at analytikerne efterfølgende går hjem med deres nye viden og så skruer op for kursmålene. Det kaster ikke sjældent stigende aktiekurser af sig, når kunderne køber ind på analytikernes anbefalinger.

Tidligere på ugen holdt FLS og virksomhedens topchef, Thomas Schulz, en sådan dag, men desværre udeblev effekten for FLS. Fakta er i hvert fald, at FLS, der de seneste år har været trængt og sjældnere og sjældnere får omtale, over det sidste halve års tid har måttet se aktierne falde markant, og i hvert fald ikke på den korte bane lykkedes med at få aktien til at drøne op efter kapitalmarkedsdagen.