Topdirektør skal uddele grønne millioner

Royal Greenlands succesrige førstemand, Mikael Thinghuus, skal nu som formand for en grøn dansk erhvervsstøtte-ordning til at uddele millioner af kroner til bæredygtig fødevareproduktion.

Royal Greenlands topchef, Mikael Thinghuus, er populær hos både sine arbejdsgivere og medarbejdere. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er nogle mennesker, der har det bedst i rolige og sikre omgivelser, mens andre bliver tiltrukket af nye udfordringer. Til sidstnævnte gruppe hører den 51-årige københavnskfødte erhvervsmand Mikael Thinghuus.

Siden begyndelsen af 2011 har han stået i spidsen for Grønlands største virksomhed, fiskekoncernen Royal Greenland. Med jobbet bliver han maksimalt udfordret.

Blandt andet er det på mirakuløs vis lykkedes virksomhedsdoktoren og topdirektøren Mikael Thinghuus at omdanne en stærkt underskudsgivende international koncern til en kernesund virksomhed.

I Grønland er mange med god grund begejstrede for Royal Greenlands førstemand. Han har vist vejen til vækst, harmoni og fordragelighed i og omkring en virksomhed i et land, hvor mange især offentlige virksomheder gennem tiden er gået skævt, har givet drønende underskud og efterfølgende fået dårlig omtale af medierne.

Den beskedne og rolige danske direktør betegnes af flere kilder i Royal Greenland som en ærlig og retskaffen topleder. Han er god til at lytte til sine omgivelser og vil gerne have, at der træffes de nødvendige og rigtige beslutninger, men det skal gå rigtigt til. Seneste trivselsundersøgelse viste, at Royal Greenland lå helt i top blandt grønlandske virksomheder, hvad angår trivsel blandt medarbejderne.

Medarbejderne er stolte over at arbejde i en veltrimmet, international virksomhed med et godt omdømme. Med Mikael Thinghuus i front har ledelsen tydeligt signaleret, at der er plads til mangfoldighed i Royal Greenland. Uanset om man er grønlænder, dansker, japaner, kineser eller islænding. Han har en væsentlig del af æren for Royal Greenlands transformation.

Penge til fødevaresektoren

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har netop kaldt Mikael Thinghuus ind som formand for erhvervsstøtteordningen Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP). Han skal hvert år være med til at uddele 200 millioner kroner for at skabe bæredygtig vækst og sikre arbejdspladser i fødevaresektoren i Danmark ved at støtte forskere, producenter og iværksættere.

Efter en årrække med et faldende antal medarbejdere i Grønland er Royal Greenlands stab efter en hård turn around øget med 15 procent til op mod 1.000 ansatte. Hertil kommer 500 ansatte i blandt andet Danmark og Polen.

Bred opbakning

Selskabet, der ejes af selvstyret, kører på tredje år med et ganske solidt overskud. Det betyder, at partierne på tværs af Landstinget bakker op bag de strategier, som Mikael Thinghuus sammen med bestyrelsen har lagt. Derfor håber en del i Grønland uden at skamrose ham, at han bliver mange år i landets største virksomhed. Som en medarbejder i Royal Greenland siger det, kan han »lede folk til at gøre nogle gode ting«.

Privatmanden Mikael Thinghuus ligger ikke på den lade side og har i mange år været udøver af udholdenhedssport. Han har én gang deltaget i det krævende grønlandske skiløb, Arctic Circle Race, 160 km i bjergene omkring Sisimiut på Grønlands vestkyst. Som flere andre erhvervsfolk løber Mikael Thinghuus også maraton og har gennemført ironman og den slags. I dag løber og svømmer direktøren mest.