Royal Greenland sælger tysk fabrik

Salg af stor tysk tabsgivende fiskefabrik vil øge Royal Greenlands indtjening, siger koncernchefen. Med salget mister koncernen 1,5 mia. kr. i årsomsætning, men indtjeningen vil blive bedre.

Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Royal Greenland har netop solgt sin store tabsgivende fiskefabrik i Wilhelmhaven i Nordtyskland. To selskaber, der er indregistreret i Singapore, køber virksomheen.

Ifølge Berlingske Business’ oplysninger er fabrikken med 450 medarbejdere med mere end 20 procent af Royal Greenlands samlede medarbejderstab solgt for et betydeligt tre-cifret millionbeløb.

Virksomheden har en årsomsætning på 1,5 milliarder kr. eller næsten 30 procent af det selvstyreejede Royal Greenlands omsætning.

»I indeværende regnskabsår, der slutter ved udgangen af september, kommer salget ikke til at betyde noget for vores indtjening, men på længere sigt vil det have en gavnlig effekt. Vi kommer til at tjene flere penge på en markant lavere omsætning. Salget af fabrikken er et stort vigtigt skridt til at få en økonomisk sund og på alle måder veldrevet virksomhed,« siger koncernchef Mikael Thinghuus i Royal Greenland.

Køberne er Sahara Investment Group Private Limited, der er kontrolleret af en russisk investor, og Meridian Investment Group Pte. Ltd. De to erhverver den samlede aktiekapital i Royal Greenland Seafood GmbH. Dette selskab omfatter fiskeforarbejdningsaktiviteter i Wilhelmshaven.

Europæiske kæder presser prisen

Gennemførelsen af transaktionen er betinget af en række forhold. Royal Greenland og køberne venter, at handelen er endeligt på plads senest ved udgangen af 2013.

Fabrikken har gennem lang tid været økonomisk hårdt presset på grund af hård konkurrence på markedet for fiskeprodukter. Årsagen er, at de store europæiske supermarkedskæder presser priserne på fiskeprodukter i bund.

Royal Greenland er verdens største leverandør af koldtvandsrejer og grønlandske hellefisk og blandt Europas top ti i seafoodproducenter. Royal Greenland havde i det seneste regnskabsår en omsætning på fem milliarder kr. og et overskud efter skat på 136 mio. kr.

»Vi er meget tilfredse med salget, så vi hverken får et tab eller en gevinst på transaktionen. Fremover vil vi have fokus på vores grønlandske og nordatlantiske aktiviteter,« siger Mikael Thinghuus, administrerende direktør i Royal Greenland.