Tilflytteren: Vi har lært at tænke kortsigtet

36årige Sammy Lauritsen bestod concours-prøven i 2012, og han har været embedsmand i EU-kommissionen siden, først i Eurostat og siden september 2015 som policy officer Generaldirektoratet for Retslige Anliggender og Forbrugere.

En karriere i EU-kommissionen kræver kompromiser, men gevinsten er stor, siger Sammy Lauritsen, der som en af blot otte danskere siden 2010 har bestået concours-prøven. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En karriere i EU-kommissionen kræver kompromiser, men gevinsten er stor, siger Sammy Lauritsen, der som en af blot otte danskere siden 2010 har bestået concours-prøven.

Da Sammy Lauritsen i 2011 for anden gang lige akkurat ikke bestod concours-testen, der åbner op for en karriere i EU-systemet, havde han egentlig besluttet sig for, at han ikke ville forsøge igen. Men da kommissionen året efter søgte profiler, der var interessante for Sammy Lauritsen, prøvede han igen og bestod.

Sammy Lauritsen var tidligt interesseret i at søge en international karriere. I nogen grad inspireret af sin far, der arbejdede for udenrigstjenesten.

Han studerede derfor statskundskab på Københavns Universitet.

I dag bor Sammy Lauritsen i Bruxelles med sin hustru og to sønner, og han har ikke fortrudt, at parret trak teltpælene op for næsten fire år siden.

»Jeg har fået lov til at være en del af en multikulturel arbejdsplads, arbejde med mennesker fra alle egne af Europa og samtidig bo i overskuelig afstand fra København,« siger Sammy Lauritsen.

Han er glad for at få det internationale perspektiv på sin karriere og fremhæver blandt andet, at man som embedsmand i kommissionen er frit stillet til at søge rundt inden for EU-systemet.

»Man kan arbejde i en bred vifte af stillinger, og det kan være med alt fra fiskerikontrol til atomkraftværker,« siger Sammy Lauritsen.

Problemet med partnerens karriere

Sammy Lauritsens hustru har derimod haft sværere ved at finde et arbejde. Det er heldigvis lykkedes nu. Men det er ikke desto mindre en udfordring, man skal være opmærksom på, hvis man som dansk par vælger at søge mod Bruxelles.

»Mange af mine kolleger kommer fra andre EU-lande, hvor det er meget mere udbredt, at man har en hjemmegående ægtefælle,« forklarer Sammy Lauritsen.

Netop partnerens forringede jobmuligheder ser han som en af de ting, der kan afskrække danskere fra at søge mod Bruxelles.

»Man skal heller ikke underkende, at de høje danske lønninger gør, at EU måske har en lavere tiltrækningskraft for danskere, end det har for andre nationaliteter,« forklarer Sammy Lauritsen.

Selv om han er glad for at være i Bruxelles, vil han ikke afvise at vende tilbage til Danmark på et tidspunkt.

»Noget af det, vi har lært, er at tænke kortsigtet,« siger han..