Terma-chefen med ny millionkontrakt i hånden

Den seneste kontrakt er endnu en fjer i hatten til selskabets dynamiske topchef.

Jens Maaløe har stået i spidsen for Terma i 13 år, og den aarhsianske virksomhed har i den periode fået mange store ordrer som modkøb, når Forsvaret har placeret våbenordrer i udlandet. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så er endnu en millionordre snart i hus til den højteknologiske aarhusianske virksomhed Terma, og derved endnu en fjer i hatten til selskabets dynamiske topchef, Jens Maaløe. Han har for alvor fået Terma solidt placeret i diverse nicher på det internationale verdenskort for våbenindustri.

Senest har han været med til at sikre, at den danske forsvarsindustri med blandt andet Terma i spidsen har udsigt til kontrakter og eksportindtægter for to til tre mia. kr. fra de amerikanske våbengiganter Sikorsky og Lockheed Martin. Det er en direkte følge af, at det danske forsvar for et par år siden købte ni avancerede Seahawk-helikoptere. Det var en aftale til fire mia. kroner, hvor det amerikanske forsvar var forpligtet til at købe en del af teknologien og udstyret i Danmark via modkøbsaftaler. Det såkaldte F-35 program.

»Terma har etableret en solid og pålidelig teknologi baseret på vores fremtidige involvering i programmet udover de indledende produktionsfaser. I øjeblikket er Terma ved at forberede fremtidige investeringer i teknologi- og produktionsfaciliteter,« sagde Jens Maaløe, da han mandag var i Paris og underskrive kontrakten mellem Terma og Lockheed Martin.

En krævende chef

Jens Maaløe er ærkekøbenhavneren, som er kommet til at stå i spidsen for den aarhusianske virksomhed. Han er oprindelig uddannet civilingeniør fra det daværende DTH tilbage i 1979. Straks efter begyndte han sin ph.d. i radarteknologi og optisk kommunikation netop i samarbejde med Terma.

Men trods det var det ikke i forsvarsindustrien, han begyndte karrieren. Da ph.d.-titlen var hjemme, stod han klar til erhvervslivet og røg direkte ind som udviklignschef hos KNT Elektronik. Efter gode job i flere andre virksomheder kom han i 1997 til NetTest Danmark A/S, der var en del af GN Store Nord og fremstillede test- og måleudstyr til telenettet. Selskabet blev ramt, da IT-boblen bristede, og Jens Maaløe måtte som øverste chef ud og afskedige flere end 1.000 medarbejdere.

For ca. 13 år siden tog han springet til Terma og forsvarsindustrien. Her skulle han blandt andet lære at navigere i en branche, hvor politiske beslutninger har ganske stor betydning for de enkelte virksomheders bundlinje.

Til Jyllands-Posten har Jens Maaløe tidligere sagt, at han flere gange har oplevet, at kontrakter til et trecifret millionbeløb er forsvundet som dug for solen kort før mål pga. nye politiske beslutninger. Det er frustrerende, men en del af gamet, har han understreget.

Han bliver betegnet som en sand iværksætter og en åben og imødekommende leder med mange bolde i luften. Han kræver meget af medarbejderne, men han står også klar med den fulde støtte og opbakning, hvis de engang imellem slår en skævert.