Soldater-formand vil lede LO efter Børsting

»Jeg kan samle LO-familien,« lyder det fra Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening, der for første gang melder ud, at han ønsker at overtage LO-formandsposten efter Harald Børsting.

Flemming Vinter, formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF), bekræfter at han ønsker at overtage ledelsen i LO. Flemming Vinter savner et LO med lidt mere kant, hvor man tør sige tingene lige ud uden snik-snak plus et LO, som er mere synligt og her vil han blandt andet gøre mere brug af de sociale medier. Fold sammen
Læs mere

Spørgsmålet om, hvem der skal overtage ledelsen af LO efter Harald Børsting, har svirret længe. Men nu bekræfter Flemming Vinther, der er formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF), at han ønsker at overtage ledelsen af landets største hovedorganisation.

»Det afgørende for mig bliver at få samlet LO-forbundene i et fællesskab, som hver dag vokser sig større og stærkere. Vi skal tale med én stemme og med et enigt bagland i ryggen. LO er den almindelige lønmodtagers vigtigste talerør, og det forpligter. Vi skal sige tingene mere skarpt, vi skal lytte, og så skal vi være mere løsningsorienterede. Medlemmerne må ikke være i tvivl om, hvad vi mener og hvorfor,« siger han i et interview med Berlingske Business.

Udover Flemming Vinther er også LOs næstformand, Lizette Risgaard, kandidat til posten, ligesom HKs formand, Kim Simonsen, ventes at melde sit kandidatur i løbet af foråret. Begge kandidater er kendte ansigter i offentligheden og i LOs bagland. Dertil kommer, at langt størstedelen af LOs medlemmer er ansatte i den private sektor, mens Flemming Vinther alene repræsenterer offentlige ansatte. Han mener netop, at hans baggrund i en lille organisation vil være en styrke i jobbet.

Vil lytte til de små

»Jeg ser ikke den offentlige og private sektor som hinandens modsætninger, og det ved jeg også er holdningen i LO-forbundene. Så en formand fra det offentlige ser jeg hverken som unaturligt eller som en barriere. Min styrke er, at jeg er vant til at samle forskellige forbund med meget forskellige interesser, når vi forhandler overenskomster,« siger han og henviser til, at han siden 2009 har været formand for de statsansattes fælles forhandlingsdelegation, CFU. Ved de igangværende overenskomstforhandlinger er det blandt andet lykkes ham at få de højtuddannede akademikere i ministerier og styrelser til at give 0,01 procent af de kommende års lønstigninger til de lavest lønnede i staten.

«Jeg har stor erfaring med at få forskellige interesser til at mødes om et kompromis. Det kræver, at alle føler sig inddraget – også de mindre forbund. Det vil være et vigtigt fokusområde for mig som ny LO-formand. At samle alle er en forudsætning for et stærkt mandat. Det gælder både, når vi skal forhandle med arbejdsgivere og politikere,« siger Flemming Vinther, der sidder i LOs daglige ledelse.

Socialdemokrat i hjertet

Siden Harald Børsting overtog formandsposten i 2007 har LO-forbundene mistet knap 156.000 medlemmer. Samtidig har LO kæmpet med at forklare medlemmerne, hvorfor flere afgørende elementer fra valgprogrammet Fair Løsning – som LO udarbejdede i tæt samarbejde med Socialdemokraterne – ikke er blevet gennemført. Endelig fik LOs forhandlingsposition et solidt knæk, da trepartsforhandlingerne brød sammen i 2012, da Dansk Metal ikke bakkede op om øget arbejdstid.

»Det er jo ingen hemmelighed, at vi ikke var i trit med vores bagland. Det er netop dét, jeg vil sikre fremadrettet ved at etablere et stærkt mandat. Jeg mener, uden at tøve, at Danmark er bedst tjent med en socialdemokratisk regering. Jeg er stor tilhænger af modet til at ville reformer og turde træffe de svære beslutninger. Det har den nuværende regering gjort. Det er ikke alt, jeg har jublet lige meget over, men det er der også plads til. Ligesom der er plads til, at vi ikke skal være bange for at tale Socialdemokraterne eller regeringen imod, og at vi skal kunne samarbejde og lave aftaler med alle – uanset partifarve. Eksempelvis skal vi – senest når Dagpengekommissionen kommer med sin rapport – have en klar holdning og være tydeligere i kommunikationen, end tilfældet er i dag om, hvad LO vil. LO skal simpelthen have mere kant,« siger Flemming Vinther, som dog mener, at det endnu er for tidligt med faste holdninger om dagpengesystemets indretning, men at tryghed for den enkelte bliver et kernespørgsmål.

»Vi ligger ikke i ruiner«

Hvad mener du er fagbevægelsens eksistensberettigelse i en tid, hvor også Venstre definerer sig som et moderne arbejderparti og taler om skattelettelser i bunden?

»Hovedopgaven for os er at sikre fuld beskæftigelse og ordentlige forhold på arbejdsmarkedet. Både for danske og udenlandske lønmodtagere. Venstre bliver efter min mening aldrig et lønmodtagerparti, og deres idé med nulvækst vil være ødelæggende for den offentlige sektor. Og så synes jeg faktisk, at LO gør det godt, men vi skal blive langt bedre til at fortælle medlemmerne om de resultater, vi opnår i hverdagen, på Christiansborg og i Bruxelles, for dem er der mange af. LO ligger ikke i ruiner. Vi er bare ikke synlige nok. Jeg har stor respekt for Haralds arbejde, men han er jo ikke typen, der benytter sig af eksempelvis sociale medier. Det vil jeg anvende langt mere.«Du taler om øget beskæftigelse, social dumping og bedre kommunikation. Hvordan har det mere kant end det, LO gør i dag?

»Når jeg taler om kant, mener jeg, at vi skal turde sige tingene ligeud uden snik-snak. Det tror jeg, at vores medlemmer savner. Men det kan man kun med bred opbakning, og det synes jeg, at jeg har bevist, jeg kan samle.«

LOs formandsvalg finder sted til oktober, og kandidaterne kan løbende stille op.