Harald Børsting: Flyselskaber hører måske ikke til i Danmark

Hvis luftfartsselskaber ikke kan indordne sig under danske løn- og arbejdsvilkår, må de flytte ud af landet, mener LO-formand Harald Børsting.

Foto: Jens Nørgaard Larsen.
Læs mere
Fold sammen

»Nogle industrier kan ikke drives så effektivt, at det kan betale sig at have produktion i Danmark, og så må de flytte. Måske er luftfartsindustrien en af dem.« Sådan lyder den kontante melding fra Harald Børsting, der er formand for LO, til Mandag Morgen. Han mener, det vil være en glidebane, hvis det omdiskuterede lavprisselskab Ryanair får lov til at flyve fra København uden at indgå dansk overenskomst. »Hvis vi først begynder at lukke øjnene for dårlige løn- og arbejdsvilkår, havner vi i en situation, hvor nogle lønmodtagere må acceptere fuldstændig uacceptable job,« siger han til Mandag Morgen.

Ligesom andre brancher for eksempel tekstilindustrien og værftsindustrien har været nødt til at flytte til udlandet, mener Harald Børsting, at luftfartselskaber kan være nødsaget til at have base i udlandet. Også selvom det koster danske arbejdspladser.

»Flybranchen adskiller sig ikke fra alle mulige andre brancher,« siger han til Mandag Morgen.

Fagbossen understreger, at den danske fagbevægelse ikke har til opgave at sikre, at virksomheder bliver i Danmark, men derimod at sikre, at virksomheder betaler dansk løn og tilbyder danske vilkår, hvis de er i Danmark.