Offentligt ansatte i protest mod lovfæstet arbejdstid

Arbejdstiden er fortsat ikke forhandling for lærerne. Det finder Forhandlingsfællesskabet ikke acceptabelt.

Arbejdstiden er fortsat ikke til forhandling for lærerne. Det finder Forhandlingsfællesskabet ikke acceptabelt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Staten og kommunerne vil ifølge flere faglige organisationer fortsat ikke forhandle arbejdstid for offentligt ansatte undervisere. Arbejdstiden blev fastsat ved lov efter den store lærer-lockout i 2013.

Det protesterer Forhandlingsfællesskaber og Centralorganisationernes Fællesudvalg, CFU, over i et brev til regeringen, kommunerne og regionerne.

Forhandlingsfællesskabet dækker over 51 faglige organisationer, der organiserer de offentligt ansatte. Sammen med CFU dækker de organisationer med over 740.000 medlemmer, der spænder fra SOSU'ere til Djøf'ere.

»Her forud for overenskomstforhandlingerne i 2018 har såvel de statslige som de kommunale arbejdsgivere tilkendegivet, at de fortsat ikke vil forhandle arbejdstidsreglerne på underviserområdet«.

»Det kan CFU og Forhandlingsfællesskabet ikke acceptere, skriver de to organisationer i brevet«.

I 2013 kunne lærerne og kommunerne ikke blive enige om en ny overenskomst, der ændrede markant i lærernes vilkår. Det skulle ske for at implementere en større reform af folkeskolen.

Konflikten førte til en lockout af lærerne og lukkede skoler. Den kulminerede i et regeringsindgreb, der er blevet kritiseret for at være et dødsstød til den danske model.

Den danske model dækker over, at arbejdsgivere og arbejdstagere selv forhandler forholdene på arbejdsmarkedet.

Det er senere blevet sandsynliggjort i bogen "Søren og Mette i benlås", at regeringen og kommunerne på forhånd havde aftalt, at regeringen skulle gribe ind lærerkonflikten. Bogen er skrevet på opfordring af Danmarks Lærerforening.

»Den danske model er afgørende for et velfungerende arbejdsmarked og for at understøtte og udvikle de offentlige arbejdspladser«, skrives det i brevet.

»Det er derfor magtpåliggende for Forhandlingsfællesskabet og CFU at gøre det klart, at vi forventer, at Kommunernes Landsforening og Moderniseringsstyrelsen optager reelle, frie og fair forhandlinger med organisationerne på undervisningsområdet«, lyder det.

Hos regeringen melder innovationsminister Sophie Løhde ram forbi, når det kommer til fagbevægelsens opfattelse af, at arbejdstiden ikke er til forhandling.

»Jeg er helt enig i, at der skal være frie og reelle forhandlinger om de krav, der bliver bragt til forhandlingsbordet ved de kommende overenskomstforhandlinger. Og det gælder på alle områder«.

»Det vil dog ikke være en overraskelse, hvis vores respektive krav vil trække i forskellig retning, men vi er naturligvis klar til at forhandle om alle de krav, der bliver lagt frem«, skriver ministeren i en kommentar til brevet.