Når magtfuldkommenheden kommer snigende

Henrik Heideby forlader PFA før tid akkompagneret af medie- dækning om inhabilitet og favorisering af sine sønner. Det er et meget, meget trist eftermæle efter en succesfuld karriere.

Charlotte Mandrup, ledelsesrådgiver og forfatter om mindfulness. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg har været virksomhedsejer i mange år og ved, hvor nemt det er at falde for illusionen om, at man selv kan bestemme. Der er ikke nogen over dig, eller hvis der er, har de ikke driftsindsigt. Evnen til at træffe beslutninger på et ufuldstændigt grundlag bliver second nature, ansvaret hviler let på skuldrene, risikovilligheden er en grundforudsætning for overhovedet at være kommet hertil, hvor det så end er. Du er alene på posten, alene med tankerne, alene med bekymringerne. Der er ikke nogen, der kan stå lige ved siden af dig, se det samme som dig – og rådgive dig.

Du har vænnet dig til at stole på din egen dømmekraft. Det er naturligt.

Som topleder har du mennesker omkring dig, der respekterer og måske endda beundrer dig. Du er vant til, at der bliver lyttet, når du taler, at der bliver klappet, når du holder op. Din mening vejer tungere end nogen andens. I enhver debat. Du har kontoret med den bedste udsigt.

Men så en dag skrider det; du træffer en ubetydelig beslutning. Men én, der ikke ligger i det grå flet, hvor du har lært at navigere med sikkerhed og tryghed – men udenfor. I det sorte. Der hvor der ikke hersker nogen tvivl, når faktaene kommer på bordet: det er forkert! Det er – hvis ikke uden for lovens rammer – så uden for etikkens. Eller uden for virksomhedens interne politikker, som du i øvrigt selv har været med til at udforme. Du kender reglerne, men uden du har opdaget det, har der sneget sig en antagelse ind om, at de ikke helt gælder for dig.

Det er uundgåeligt. Det kommer med magten og de ensomme poster på toppen af enten store eller små virksomheder.

Der er kun ét effektivt middel mod den magtfuldkommenhed, der kan risikere at korrumpere en ellers god dreng eller pige. Det er at omgive sig med mennesker, der kan og tør sige dig imod. At lade sig udfordre, at gøre tvivlen til følgesvend og rutinemæssigt sætte spørgsmålstegn ved egen dømmekraft.

Meget få vågner en morgen og tænker; jeg er magtfuldkommen, jeg kan gøre, hvad jeg vil, jeg er uden for lovens og moralens rammer. Nogle gør. Dem kalder vi sociopater. Men de mennesker, jeg skriver om her, har ikke en diagnose. De er dig og mig. Ofte fra en hårdtarbejdende familie uden privilegier, et afsæt vi har brugt til at knokle, slide og stræbe, indtil vi en skønne dag befinder os på eller nær toppen.

Det er det gradvise, snigende skred i dømmekraften, som jeg advarer mod.

Ingen af os kommer frem til mållinjen med helt rene hænder. Selv vores nationale erhvervsikon, Mærsk, har angiveligt lig i lasten fra Anden Verdenskrig. Men det er meget, meget trist at måtte ende en glorværdig karriere med et blakket ry, fordi man har glemt, at regler gælder mere for de store, end for de små.

»Det var ikke med vilje, men det er ikke acceptabelt«, siger Ulf Wiinberg, Lundbecks tidligere CEO, om at modtage aktier i strid med de interne retningslinjer, han selv har været talsmand for.

»Det er lidt specielt, at man bliver fredløs, når man er på vej ud, men sådan er det nok bare. Jeg skal ikke beklage mig, men det gør ondt nede i hjertet hele tiden«, svarer PFAs tidligere CEO, Henrik Heideby, på anklager om, at han har favoriseret sine sønner i strid med PFAs principper.

Erhvervsledere opererer efter konsekvensetikken med fokus på det største udbytte for de fleste mennesker. Samtidigt er vi rundet af en pligtetik, der pålægger os at bære ansvaret og tage sliddet.

Men hvis vi skal sikre, at vores dømmekraft ikke skrider i guld eller trusler, i grådighed eller frygt, skal der yderligere etiske standarder til; nemlig dydsetikken der kræver, at vi gør os klart, hvilke etiske værdier, vi ønsker at leve og lede efter. Det er disse personlige etiske værdier, vi hver især må teste enhver beslutning mod, hvis vi vil undgå en gradvis moralsk korrumpering.