Heideby får kritik for handel med sønners firmaer

PFA's topchef Henrik Heideby har ifølge den eksterne revisor ikke gjort nok for at undgå inhabilitet i PFA Pension. Derfor får han kritik, og samtidig præciserer PFA-bestyrelsen reglerne.

Henrik Heideby, der mandag den 22. december stopper som koncernchef i PFA efter 13 år, er frikendt i sag om habilitet, men får en løftet pegefinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det blev en både-og-konklusion, da PFA bestyrelsen i dag onsdag skulle tage stilling til to sager, hvor PFA har samarbejdet med selskaber, som havde topchef Henrik Heidebys sønner engageret.

I afgørelsen lyder det, at godt nok har Henrik Heideby ikke overtrådt lovgivningen, men han burde have gjort mere for at undgå inhabilitet. Det fastslår den eksterne revisor, Deloitte.

Først kom historien om, at Henrik Heidebys søn Mikkel Heideby som partner og kontaktdirektør i reklamebureauet Umwelt har arbejdet med marketing internt i PFA for bureauet, hvilket umiddelbart er i strid med PFA's principper.

Derefter kom historien om, at PFA har investeret en halv milliard kroner i en britisk ejendomsfond, der blot få uger før investeringen havde Henrik Heidebys anden søn Mads Heideby på lønningslisten.

Sagerne fik PFA-formand Svend Askær til at kræve en redegørelse fra Henrik Heideby. Desuden har formanden bedt PFA’s eksterne revisor, Deloitte, om at gennemføre en undersøgelse af forholdene omkring PFA’s samhandel med Umwelt A/S og PFA’s investering i ejendomsfonden Resolution Real Estate Fund IV.

PFAs bestyrelse har i dag afholdt bestyrelsesmøde, hvor de er blevet orienteret om resultatet. Vurderingen er, at der intet ulovligt er foregået.

»Deloitte har – med inddragelse af juridisk ekspertise – vurderet, at Henrik Heideby på det foreliggende grundlag ikke har overtrådt habilitetsbestemmelser i lovgivningen,« skriver PFA i en pressemeddelelse.

Samtidig løfter Deloitte dog pegefingeren over for Henrik Heideby og fastslår, at han ikke har gjort nok for at undgå inhabilitet.

»Det er samtidig vurderingen fra Deloitte, at det ville have været hensigtsmæssigt om Henrik Heideby i den løbende samhandel med Umwelt og i forbindelse med investeringen i ejendomsfonden mere aktivt havde søgt at afklare og beskytte sin habilitet,« skriver PFA videre i meddelelsen.

Bestyrelsen har taget den samlede redegørelse til efterretning, oplyser PFA, og bestyrelsen vil nu tage initiativ til en præcisering af de interne retningslinjer.