Mød verdens rigeste mand

BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN: Carlos Slim Helú, mexicaner med libanesisk baggrund er rigere end Bill Gates og Warren Buffett.

Carlos Slim Helú. Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVIN LAM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han hedder Carlos Slim Helú, og han er verdens rigeste mand.

For nylig slog det amerikanske erhvervsmagasin Forbes fast, at Slim er nummer ét; rigere end Bill Gates og Warren Buffett og alle andre. Og meget, meget rigere end de rigeste danskere. Det er første gang, at en person fra et udviklingsland, for det er Mexico trods alt stadig, topper listen over verdens rigeste.

Den ingeniøruddannede Slim er andengenerations indvandrer med maronitisk-libanesisk baggrund, et fremtrædende medlem af det ikke helt lille kontingent af mexicanske forretningsfolk med libanesiske rødder. Hans far, Julián Slim Haddad, ankom i 1902 til Mexico som 14-årig uden at kunne et ord spansk for at slutte sig til sine brødre, der havde været her i nogle år allerede. Hans mor stammede fra en libanesisk-mexicansk familie.

Rig på telefoniSammen med en af brødrene gik Julián i gang med at opbygge et mindre forretningsimperium. De åbnede en kolonialforretning, og snart var de i gang med at købe ejendomme op i Mexico City. Carlos Slim blev født i januar 1940, og han har arvet faderens talent for at gøre gode køb i krisetider. En stor del af hans nuværende enorme formue er skabt på at opkøbe skrantende virksomheder i hjemlandet eller i USA og bringe dem flot igen.

Carlos Slims afgørende skridt var privatiseringen af det mexicanske telefonselskab, Telmex, i 1990. Slim dannede et køberkonsortium sammen med blandt andre SBC (den senere ejer af danske TDC) og France Télècom og overtog den skrantende monopolvirksomhed. Konsortiet bød højest, og det har sikkert heller ikke skadet, at Slim personligt havde gode forbindelser til landets daværende præsident, Carlos Salinas de Gartari, hvis parti, PRI, Slim havde været en stor bidragyder til.

Læs om Carlos Slim Helú og andre af verdens rigeste i Berlingske Nyhedsmagasin fredag 16. april.