Massevis af selvskabte milliardformuer

27 ud af Danmarks 50 rigeste familier har bygget formuen op fra bunden på en enkelt generation. De fleste i Top 10 har dog arvet en formue at bygge videre på.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hovedparten af milliardærerne på listen over Danmarks 50 Rigeste er iværksættere, der har arbejdet sig op uden betydelig startkapital. De gamle familieformuer, der er gået i arv, står derimod blot for 23 ud af Danmarks 50 største private formuer. Det viser Berlingske Nyhedsmagasins nye opgørelse over de 50 største danske familieformuer.

I den absolutte top over rigmænd, der har bygget formuen op fra bunden, finder man bl.a. Lars Larsen med Jysk-imperiet og Troels Holch Povlsen, der i dag er aktiv medejer af Bestsellers fremadstormende kinesiske forretning, Bestseller Fashion Group China. Sønnen Anders Holck Povlsen har dog overtaget den daglige drift og alle aktierne i selve Bestseller, der ikke omfatter den kinesiske forretning.

Læs også: Danmarks rigeste lukker hullet i pengetanken

En stor del af de nye navne på årets liste har ligeledes bygget formuen op på egen hånd. Det gælder bl.a. Torben Østergård Nielsen, der er blevet rig på at sælge bunkerolie til skibe i virksomheden Bunker Holding. Andre bemærkelsesværdige nytilkomne på listen er Jørgen Hallundbæk, der har bygget formuen op omkring robotter til olieindustrien.

Lektor Martin Jes Iversen fra Center for Virksomhedshistorie på Copenhagen Business School kalder det bemærkelsesværdigt, at de selvskabte formuer udfylder 27 ud af 50 pladser på listen. Han mener, at det skyldes, at vejen til global vækst er blevet kortere, og at den seneste generation af milliardærer tænker mere globalt end tidligere.

«Der er færre barrierer for internationale virksomheder, og med den rigtige idé er vejen til international ekspansion blevet mindre. Mange af de rigeste personer i Danmark har været gode til at finde globale nicher, hvor de er meget stærke,« siger Martin Jes Iversen, der har forsket indgående i sammensætningen af dansk erhvervsliv fra 1970 og frem.

Læs også: Formuer genskabt for Danmarks rigeste

Dynamik i dansk erhvervsliv: Martin Jes Iversen kalder det en positiv tendens, at de største førstegenerations formuer kan blande sig med gruppen af de største formuer, der er gået i arv gennem flere generationer.

«Det er en god nyhed, at virksomhederne kan bevæge sig så hurtigt op. Det er et tegn på dynamik i dansk erhvervsliv, at der er så mange første generationsformuer på listen over de rigeste personer,« siger Martin Jes Iversen.

Selv om de nye formuer har sat sig på store dele af listen over Danmarks rigeste, fylder formuer, der er gået i arv, dog stadig mest i den absolutte top af listen. Det gælder bl.a. formuerne fra familierne bag Lego og Velux, Kirk Kristiansen-familien og Kann Rasmussen-familien, mens Mærsk Mc-Kinney Møller er Danmarks mest fremtrædende repræsentant for en familieformue, der er gået i arv og løbende blevet udbygget.

I den danske corporate finance-virksomhed LMM Partners venter partner Thomas la Cour, at vi med tiden vil komme til at se endnu flere selvskabte formuer på listen.

«Dansk erhvervsliv bliver løbende præget af mere videnstunge erhverv, hvor indgangsbarriererne generelt er lavere end inden for tung industri. Det kan være medvirkende til, at vi ser flere nye virksomhedsejere på listen,« siger han.

Global tendens: På globalt plan er tendensen til, at nye selvskabte formuer overgår mange af de gamle familieformuer, også tydelig. Verdens tre rigeste personer har f.eks. selv bygget deres formuer op.

Nummer et på listen over verdens rigeste personer, mexicanske Carlos Slim Helú, der er god for omkring 53,5 mia. dollar (311 mia. kr.), har bl.a. bygget sin svimlende formue op via telekommunikation. Verdens næstrigeste person, amerikanske Bill Gates, er ligeledes iværksætter med Microsoft som resultat, mens nummer tre på listen, amerikanske Warren Buffett, har tjent hovedparten af formuen via investeringer gennem selskabet Berkshire Hathaway.