Danmarks rigeste lukker hullet i pengetanken

Landets rigeste kæmper sig langsomt ud af krisen takket være knofedt, hårdt arbejde og en masse millioner i ryggen, og mange har efter enorme tab i 2008 nu fået styr på forretningen og erstattet de blødende bundlinjer med beskedne overskud.

Landets rigeste har nydt godt af de stigende aktiekurser i 2009. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets mest velpolstrede erhvervsfolk er godt i gang med at kæmpe sig ud af den altomfattende finanskrise. Fra at have lagt ryg til voldsomme tab i 2008 er flere begyndt at skabe overskud igen takket være de stigende aktiemarkeder og en mere rolig ejendomsbranche.

En gennemgang, som Berlingske Business har foretaget af en lang række regnskaber fra Danmarks rigeste, viser således, at flere af dem igen er begyndt at tjene penge. Omvendt i betydeligt mindre skala end i jubelårene 2006 og 2007.

Se billedserien: Danmarks rigeste - dem med overskud

Se billedserien: Danmarks rigeste - dem med underskud

Bedst er det gået for Lego-familien, der takket været markant fremgang i klodskoncernen har vendt et dun­drende underskud på 0,6 mia. kr. i 2008 til et plus på over to mia. kr. i 2009.

Den markante turn-around er der ikke ret mange herhjemme, der kan følge trit med - men også ejendomsmilliardæren Mikael Goldschmidt, Velux-ejerne Kann Rasmussen samt L'EASY-stifteren Niels Thorborg er blandt den skare af rige danskere, der har formået at vende et truende minus på få år.

Holder fast

Især nyder landets rigeste godt af de stigende aktiekurser i 2009, der har betydet, at deres værdier har indhentet lidt af det tabte, efter at aktiemarkedet i 2008 styrtdykkede på kun få måneder og høvlede milliarder af de velhavende danskeres formuer.

Det har blandt andet IT-iværksætteren Ib Kunøe og shipping-millionæren Christian Levin, der har to succesfulde rederier Atlas og Custodia på samvittigheden, nydt godt af, selv om sidstnævnte erkender, at der fortsat er et stykke vej igen, før hans koncern, har indhentet det tabte.

Læs også: Mærsk-døtres selskaber i rødt

»Jeg har ikke solgt ud af mine aktier - men holdt fast. Det er den mulighed, man har, når man ikke har belånt sin forretning. Krisen har lært os, at hvis vi ikke har gæld og alene kører på egenkapital, så kan bankerne ikke blande sig og tvinge én til at sælge ud af værdierne,« siger Christian Levin, der ligeledes forventer at tjene penge i indeværende år.

Aktivt ejerskab

Fra at sidde hjemme på terrassen og vente på at indkassere en gevinst har krisen medført, at en lang række af landets rigmænd nu selv er gået aktivt ind i deres forskellige investeringer for at holde snor i dem.

»Jeg har ikke kastet mig ud i de store investeringer på det sidste - men har satset på mindre kapitaltilførsler. For der er stadig muligheder, selv om aktieuroen endnu ikke er ovre. For mig handler det om at være langt mere aktiv end tidligere og sidde med ved bordet, de steder hvor jeg investerer,« siger Ole Sta­xen, der i slutningen af 2008 købte en stor del af erhvervsmanden Erik Damgaards aktier i vindmølleselskabet Greentech. 

Læs også: Millionlussing til detroniseret Mærsk-topchef

Selv tjente Ole Staxen godt 700 mio. kr. på at sælge materieludlejningsfirmaet DNE Materieludlejning til kæden Lomax, og efter købet af den store aktiepost i børsnoterede Greentech kigger han nu blandt andet på investeringer i serviceindustrien.

Synker ikke længere

Hos plastproducenten Fle­ming Grunnet og hans to koncerner Inter Primo og Genua har krisen og de store tab i 2008 betydet, at man alene i Inter Primo har sagt farvel til 280 medarbejdere.

Og selv om koncernens overordnede holdingselskab igen er i plus takket være aktiemarkedet, påpeger Fleming Grunnet, at driften fortsat er i minus, hvilket er den store udfordring i år. Men han hæfter sig ved, at hans virksomheder er solvente, det betyder, at han har økonomisk råderum til nu at arbejde sig videre ud af krisen.

Læs også: Her er arvingerne til Mærsk-milliarderne

»Nu står vi på bunden, og panikken har forladt os. Men det er da ubehageligt, at man efter 45 års overskud på få dage i 2008 kan få vendt et plus til et minus. Nu har vi lavet de nødvendige tilpasninger, og så handler det om at fokusere på driften og vores kernemarkeder,« siger han.

KLIK DIG VIDERE OG LÆS MERE RIGMÆNDENES REGNSKABER