Danmarks rigeste familier genopbygger formuerne efter krisen

Danmarks rigeste har øget deres formuer med 48 procent det seneste år. Det betyder, at de 50 mest velhavende familier er gode for 400 mia. kr., viser Berlingske Nyhedsmagasins opgørelse.

Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter voldsom tilbage­gang under den økonomiske kri­se er der nu igen god gang i dansk erhvervsliv med bedre drift og højere priser på virksomheder. Resultatet er, at landets 50 største formuer er vokset med næsten halvtreds procent, og langt det meste af sidste års tab er genvundet.

Det fremgår af Berlingske Nyheds­magasins opgørelse af Danmarks 50 Rigeste 2010. En opgørelse, der bygger på en gennemgang af ejerforhold og regnskabstal for 1500 selskaber, og som afslører samlede formuer på 400 mia. kr. «Det er en meget markant fremgang, der først og fremmest er kommet i kraft af, at driftsindtjeningen er blevet forbedret i mange virksomheder. Dermed er den ventede fremtidige indtjening nu langt større end tidligere,« siger konsulent og journalist, Ejlif Thomasen, der står bag beregningerne, og fortsætter: Læs også: Mærsk: Massiv usikkerhed forude »Det andet er, at man nu prissætter markant højere i kraft af den genvundne tro på fremtiden. Og når virksomheder både præsterer bedre og prissættes højere, får vi de store formuestigninger.« Toppen: Den sikre genganger på listen er Mærsk Mc-Kinney Møller. Med sin direkte ejede og fondskontrollerede ejerandel af A.P. Møller -­ Mærsk runder formuen 125 mia. kr. Det er tre-fire gange mere end den næststørste formue, nemlig familien Kirk Kristiansens. To rekordregnskaber i træk fra Lego har øget deres formue til 34 mia. kr. De næste tre formuer ligger tæt på hinanden. Den største kan opgøres til knap 25 mia. kr. i kraft af, at familien Kann-Rasmussen har trimmet produktionen i VKR-holding af ovenlysvinduet Velux og andre materialer til byggeriet. Læs også: Verdens rigeste man køber nyt - dyrt - hus Familien Holch Povlsen har en næsten lige så stor formue i tøjfirmaet Bestseller, der fortsætter sin ekspansion internationalt. Og i Grundfos har familien Due Jensen med en formue på 20 mia. kr. præsteret et virkelig flot resultat trods krisen. Nye på listen: Blandt de nye på listen finder man bl.a. Jørgen Hallundbæk (nr. 25), der i Welltec har skabt en formue på 2,6 mia. kr. Salget af avanceret udstyr til olieindustrien er tredoblet siden 2005, og indtjeningsmarginalerne er over 30 procent. Salg af bunkerolie til skibsfarten i selskabet United Shipping & Trading Company har igen sendt Torben Østergaard Nielsen (nr. 29) ind på listen med en formue på 2 mia. kr., og som nr. 37 ses familien Eikemo Thorgaard med vaskerivirksomheden Kivi-Tex og en formue på 1,6 mia. kr. For at nå op blandt landets 50 rigeste skal formuen i år være på mindst 1,3 mia. kr.

Se billedserien af Danmarks rigeste her


Læs hele specialrapporten om Danmarks 50 rigeste i Berlingske Nyhedsmagasin 27. august.