Lad talentfulde ansatte søge væk i fred

Du kan ikke forhindre dygtige medarbejdere i at søge nye udfordringer andre steder. Vil virksomheden holde på værdifulde folk, er et talentudviklingsprogram løsningen.

Rådet lyder, at chefen skal afholde sig fra at konfrontere de ansatte, der er interesserede i henvendelser angående et nyt job via LinkedIn. Modelfoto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Får du nys om, at en af dine højest skattede ansatte afsøger mulighederne for at skifte job, kan det ikke svare sig at konfrontere ham med det. Sådan lyder rådet fra ledelsesrådgiver hos Lederne Michael Uhrenholt i Ugens Dilemma, hvor det er kommet dig for øre, at den mest værdsatte af dine tre ledere, Anders, på sin LinkedIn-profil har anført, at han er interesseret i job inquiries.

Læs også: Sådan får du en topleder ud af talentet

»Jeg vil råde chefen til at undgå at konfrontere Anders med, at han er interesseret i henvendelser angående et nyt job via LinkedIn. Dels er Anders en dygtig og afholdt personaleleder, dels kan man som leder ikke forvente at fastholde medarbejdere, der ønsker at komme videre i karrieren,« siger Michael Uhrenholt.

En god ambassadør


12 procent af læserne på Business.dk foretrækker ellers netop den løsning, som ledelsesrådgiveren advarer imod. Men faktisk behøver det slet ikke at være et tab for virksomheden, at en ambitiøs leder søger nye udfordringer, andetsteds. Det kan ligefrem gavne virksomheden på længere sigt, uddyber han.

Læs også:
Kan du holde på den jobsøgende leder?

»Se sådan på det, at du derved er med til at sende en ambassadør for din virksomhed videre i erhvervslivet, og derigennem udvider virksomheden sit netværk. Måske vil det motivere andre til at søge netop din virksomhed,« siger Michael Uhrenholt.

Dyrk talenterne


For på et mere generelt plan at undgå at se dygtige ansatte søge væk fra virksomheden og i øvrigt kunne tiltrække nye talenter også, gælder det om at udvikle en talentplejekultur, der udspringer af virksomhedens strategi. Det mener Michael Uhrenholt, der dermed anbefaler ledere at vælge løsning 4, sådan som mere end halvdelen af læserne på Business.dk - nemlig 56 procent - da også har foretrukket.

»Med denne løsning kan virksomheden være med til at skabe en kultur, der udvikler og klargør kommende ledere. Et talentudviklingsprogram skaber rammerne i forhold til ledere og medarbejdere og har en signalværdi i forhold til omverdenen, der sikrer, at virksomheden fremstår attraktiv for fremtidige lederemner,« siger ledelsesrådgiveren.

Lev med LinkedIn


Ud over at pleje og opdyrke talenterne, , bør der tages stilling til, hvad virksoheden mener om medarbejdres brug af sociale medier som LinkedIn, Facebook og Twitter i relation til arbejdet. Den slags platforme vil der nemlig ikke komme færre af i fremtiden.

»Det er vigtigt at forholde sig til, at sociale medier som LinkedIn er kommet for at blive. Derfor bør virksomhedens ledelse indtage en klar holdning til brugen af disse medier i forbindelse med arbejdet,« siger Michael Uhrenholt.