»Hun bad mig smile lidt mere, for ellers kunne det være svært som kvinde på jobbet«

Hvis kvinder skal frem, skal de huske at give plads til hinanden og selv pakke de fordomme væk, som de beskylder mændene for at have, mener advokatfuldmægtig hos Kromann Reumert.

Laura Nelson Marusic er advokatfuldmægtig hos Kromann Reumert Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kvinder skal bygge hinanden op, give plads, opmuntre og fremhæve de gode ting ved hinanden i stedet for at blive konkurrenter eller agere tøsefornærmet, når en anden kvinde på arbejdspladsen fører sig frem.

Det er en af løsningerne for at få flere kvinder frem i karrieren, mener Laura Nelson Marusic, advokatfuldmægtig i Kromann Reumert. Hun har de seneste år arbejdet for FN og Udenrigsministeriet i bl.a. Nepal, New York og Afghanistan, inden hun vente hjem til Danmark.

På den internationale scene var hun ofte én blandt meget få kvinder eller den suverænt eneste kvinde rundt om bordet.

»Jeg kunne godt savne, at der var flere kvinder. Det, tror jeg, er meget normalt, så man ikke føler sig som en »alien« eller den, der stikker ud. Man er tryg med dem, man ligner,« siger hun. Derfor ser hun også gerne, at flere kvinder finder vej til de runde borde, hvor beslutningerne tages.

For det kan skabe nogle udfordringer at være i undertal, mener hun:

»Det kan være en udfordring at blive taget alvorligt og blive lyttet til på lige fod med andre. Men bare det at få ordet som kvinde især i internationale sammenhænge kan være svært. Mænd henvender sig ofte til hinanden, og så kan man blive glemt, hvis man ikke gør opmærksom på sig selv,« siger hun.

Derfor skal kvinder bakke hinanden op og hjælpe hinanden frem, for det gør mændene allerede, hvad enten det er bevidst eller ej.

Laura Nelson Marusic er advokatfuldmægtig hos Kromann Reumert Fold sammen
Læs mere

Smil og bliv hørt

Kvinder skal også selv være opmærksomme på de fordomme, de beskylder mændene for at have.

»Kvinder kan have en tendens til at bliver irriteret på andre kvinder, som fører sig frem. Men havde hun følt den sammen irritation, hvis det var en mand, der råbte højt?« spørger Laura Nelson Marusic retorisk. Hun har selv haft en dårlig oplevelse med en kvindelig chef, der bad hende smile mere, fordi det virkede godt på arbejdspladsen, der ellers kunne være et svært sted for kvinder at blive accepteret, havde chefen argumenteret.

»Jeg var helt paf i øjeblikket, og efterfølgende blev jeg rasende, for det havde jeg da aldrig fået at vide, hvis jeg var en mand. Sådan noget må kvinder simpelthen ikke sige til hinanden, for så medvirker vi netop til at holde hinanden nede. Vi skal i stedet støtte op og give plads til at kvinder – ligesom mænd – er forskellige,« siger hun.

Laura Nelson Marusic, Advokatfuldmægtig

»Det kan være en udfordring at blive taget alvorligt og blive lyttet til på lige fod med andre. Men bare det at få ordet som kvinde især i internationale sammenhænge kan være svært. Mænd henvender sig ofte til hinanden, og så kan man blive glemt, hvis man ikke gør opmærksom på sig selv.«


Find styrke i din faglighed

Hun har ét godt råd til kvinder, der finder sig selv i undertal om arbejdsbordet:

»Find styrke i din faglighed. Det har været min lektie. Hvis man fokuserer på det, så bliver man mere sikker og fremstår mere selvsikker,« siger hun og tilføjer, at det er hele kernen til succes i en mandsdomineret verden:

»Der bliver stillet højere krav til kvinders selvsikkerhed end til mænds. Der må kvinder bruge sine kvindelige kollegaer til at stive hinanden af,« siger Laura Nelson Marusic.