Kvinder er superdårlige til at række ud til andre kvinder

Kvinder skal have kvinder i tankerne, når de ansætter. Det er favorisering med omvendt fortegn, men det skal de ikke have dårlig samvittighed over. For mænd gør det samme, og det er helt naturlig adfærd, mener formand for IT-Branchen.

Cecilia Bonefeld-Dahl. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blandt 200 deltagere var der kun to kvinder til IT-topledereventet i 2006. Det blev den famøse dråbe, der fik bægeret til at flyde over for Cecilia Bonefeld-Dahl og Lisbeth Zorning Andersen, der i dag er henholdsvis formand for IT-Branchen og direktør for Globit og ejer af Zorning Consult.

Som modreaktion begyndte de deres egen gruppe med kvindelige ledere fra branchen.

Det har siden ført til bl.a. talentprogrammer for kvinder i IT-Branchen og mentorordninger, hvor kvinderne diskuterer, hvor de er på vej hen i deres karrriere.

Den type netværk er altafgørende for kvinders karriere, siger Cecilia Bonefeld-Dahl.

»Netværk betyder generelt rigtigt meget, når en stilling skal besættes. Men ofte har kvinder deres netværk hos mændene, og det kan være et problem for kvinder, hvis de vil frem i karrieren,« siger hun. For mænd har en tendens til at række ud efter andre mænd i deres netværk.

Det skyldes bl.a. at kvinder ikke får opbygget det samme type forhold til deres mandlige kollegaer, når kvinder f.eks. sjældent bliver hængende til klokken 22 for at drikke øl efter arbejde, og så er der fortsat en mand-kvinde ting, der gør det svært for kvinderne at foreslå en fyraftensøl af frygt for, at det opfattes forkert, mener Cecilia Bonefeld-Dahl.

»Den barriere, der stadig er mellem kønnene, tror jeg, er den største hindring for kvinders karriere. For det betyder, at mænd ofte ikke tænker på deres kvindelige medarbejder, som den første til den ledige post,« siger Cecilia Bonefeld-Dahl og tilføjer, at det er en af hovedårsagerne til, at flere kvinder ikke stormer op på topposterne.

Kvinde kend din kvinde

Derfor skal kvinder række ud til andre kvinder, og det er de i høj grad også gode til, når de kender hinanden. Men for at nå dertil, skal kvinder hanke op i attachemappen og lære andre karrierekvinder at kende, for det er de derimod ikke gode til, mener Cecilia Bonefeld-Dahl.

»Hvis vi ikke har netværket hos mændene, må vi have det hos hinanden, og det virker. Når jeg skal ansætte, har jeg f.eks. 60-70 procent kvinder i mit hoved, fordi jeg kender så mange.«

Det lyder som favorisering på baggrund af køn. Er det ikke netop det, kvinder har beskyldt mænd for at gøre?

»Jo, og det skal vi ikke beskylde mændene for. Jeg mener, at det er godt, at vi vælger noget, der får os til at føle os trygge. Og det gør en medarbejder, som ligner os selv eller endda en, som vi kender. Vi skal ikke beskylde mændene for favorisering, for de gør kun det, som kvinder også vil gøre. Det er en naturlig mental reaktion på at prøve at minimere risici i livet.«