Frivilligt arbejde kan være en konkurrencefordel

Hjælp. Virksomheder kan hjælpe regeringen med at få flere danskere til at udføre frivilligt socialt arbejde ved at lade dem gøre det i arbejdstiden. Samtidig kan de selv høste en række fordele.

Foto: Jørn Deleuran

Regeringens ønske om at få flere frivillige hænder til at løfte i flok for at løse nogle af de sociale opgaver i samfundet, kan blive hjulpet godt på vej af virksomhederne herhjemme, hvis flere var parate til at lade deres ansatte bruge en del af deres arbejdstid på at arbejde frivilligt. Det vil ikke kun styrke civilsamfundet, men også medføre en række fordele for virksomhederne selv.

Sådan lyder budskabet fra flere virksomheder, der selv har gode erfaringer med at lade de ansatte udføre frivilligt arbejde på jobbet, og som Business har talt med.

»Vi tror, at det er vigtigt, at flere yder en frivillig indsats. For bæredygtighedens skyld,« siger vicedirektør i Skandia Peter Holm.

Forsikringsselskabet har i de seneste fire år ladet de ansatte bruge to timer om måneden på selvvalgt frivilligt arbejde. Timer, som de ansatte kan spare op til hele dage. Og Peter Holm er ikke i tvivl om, at virksomheden selv nyder godt af initiativet.

»Når virksomheder begiver sig ud i dette her, giver det vindere hele vejen rundt. Der er hjælp til de mennesker, som har brug for det, hjælpeorganisationerne får adgang til nye ressourcer, det gør medarbejderne glade, og virksomheden gør sig selv attraktiv for medarbejderne,« siger Peter Holm.

Arbejdsgivere kan aktivere frivillige

Derfor er han skuffet over resultatet af en ny undersøgelse, som Userneeds har gennemført for Skandia. Den viser, at det for hver tredje dansker »i høj grad« er vigtigt, at deres arbejdsplads påtager sig et socialt ansvar, men at kun omtrent hver 8. dansker har mulighed for at udføre frivilligt socialt arbejde i arbejdstiden. I dag er 46 procent af danskerne involveret i frivilligt arbejde, og regeringen har en målsætning om, at tallet skal være 50 procent i 2020. De sidste procent mener Peter Holm let kan hentes, hvis arbejdgiverne faciliterer det.

»Virksomhederne kan aktivere en lang række frivillige, som ellers ikke ville blive aktiverede – en helt ny type af frivillige,« siger Peter Holm, der henviser til, at mange af de ansatte lægger mange flere timer i frivilligt arbejde uden for jobbet, når først de har engageret sig.

Masser af succesoplevelser

Innovationsdirektør i Mandag Morgen, Stine Carsten Kendal har arbejdet med emnerne frivilligt arbejde og virksomheders sociale ansvar. Ifølge hende kommer der øget pres på virksomheder for at være med til at løse sociale problemer. Det er der i lande som USA og England langt større tradition for end herhjemme. Det kommer samfundet til at efterspørge – og det kan også være i virksomhedernes interesse at arbejde med socialt ansvar og frivilligt arbejde. De virksomheder, der allerede gør det, får en masse succesoplevelser, som rækker ud over, at det bliver lettere at rekruttere, fordi virksomheden udviser social ansvarlighed, fortæller hun:

»Der er virksomheder, der bruger deres frivillige engagement til at udvikle innovative løsninger. F.eks. lader Coloplast medarbejdere arbejde frivilligt i samarbejde med en handicaporganisation. Det giver en mulighed for at se, hvordan det er at leve med et handicap. Det giver også virksomhederne en mere legitim stemme i samfundsdebatten, hvis de kan vise, at de bidrager,« siger Stine Carsten Kendal, der tror, at mange danske virksomheder ikke har undersøgt mulighederne for at bruge frivilligt arbejde som strategisk værktøj.

Op til den enkelte

I Dansk Industri er holdningen til frivilligt arbejde i arbejdstiden lunken.

»Det kan sagtens være et led i at være en attraktiv arbejdsplads, men jeg kan også godt forstå, hvis der er virksomheder, der tænker, at det ikke har noget med deres arbejdsplads at gøre. For nogle virksomheder vil det være en mulighed, for andre vil det være helt uvedkommende. Det må være den enkeltes beslutning, om man vil bruge ressourcer på socialt engagement,« siger underdirektør Anders Søndergaard.