Fagforbund: Daglejere truer den danske model

Vikarernes indtog på arbejdsmarkedet truer den danske model, lyder advarslen fra fagforbund.

Foto: Erik Refner

Arbejdsgiverne foretrækker ofte at ansætte en vikar, når de har brug for ekstra arbejdskraft, og de selskaber, der lever af at formidle korttidsansatte arbejdere, vinder indpas på det traditionelle jobmarked. Det skriver Politiken.

Fra første kvartal sidste år til første kvartal i år steg antallet af vikartimer med 24 procent, mens tallet for hele arbejdsmarkedet ligger på to procent, viser tal fra organisationerne Dansk Erhverv og Dansk Industri.

Dermed ligger den danske udvikling ifølge avisen i tråd med udviklingen i resten af Europa.

Flere aktører i fagbevægelsen ser ifølge Politiken det stigende antal vikartimer som en trussel mod den danske model.

»Vi bliver alle sammen mere eller mindre daglejere. Og jeg kan også være bekymret for, at det ikke bliver overenskomstdækket arbejde, når der kommer flere og flere vikarer. Vi ser i dag, at vikarerne ikke tør håndhæve deres rettigheder af frygt for ikke at få anvist arbejde fremover,« siger næstformand i LO Lizette Risgaard til Politiken.

Formand for byggegruppen i fagforbundet 3F Jens Kirkegaard er også bekymret over udviklingen, da han oplever, at byggefirmaer med vikarer ofte tvinger de ansatte til arbejde længere tid og ignorerer arbejdsmiljø.

Vikarbranchen dækker med omkring 22.000 ud af to millioner fuldtidsstillinger omkring én procent af det danske arbejdsmarked, oplyser sekretariatschef for vikarbureauernes brancheforening i Dansk Erhverv Jakob Tietge.

Han tilføjer, at brugen af vikarer gør det muligt for virksomhederne at være mere fleksible.