Erfaring er et godt udgangspunkt for uddannelse

Det er en god ide at få erfaring som leder, før man tager en lederuddannelse.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde

- Det er helt reelt og fornuftigt, at en ny leder ønsker sig efteruddannelse i forbindelse med udnævnelsen til leder, fastslår chefkonsulent i Ledernes uddannelsesteam, Marianne Rasmussen.

I sidste uges ledelsesdilemma er Annedorthe i tvivl om, hvorvidt hun skal stå fast på sit ønske om at få lederuddannelse, når hun tiltræder sit første lederjob.

Chefen mener ikke, at Annedorthe kan overkomme både nyt job og uddannelse, mens Annedorthe føler, at hun bør have noget grundlæggende uddannelse, fordi hun kommer til at have personaleansvar i den nye stilling.

- Jeg ville råde Annedorthe til at lave en aftale med chefen om, at hun bliver tilmeldt efteruddannelse nu - men venter seks måneder med at gå i gang. Det kan være en hård nyser at begynde i nyt job og starte en uddannelse på samme tid, forklarer Marianne Rasmussen.

Derudover er der en pointe i at få noget erfaring med, hvordan virkeligheden som leder ser ud, før Annedorthe får sat teori på:

- Der går typisk noget tid, før man finder ud af, hvad en lederstilling indebærer. I begyndelsen bliver man måske frustreret over, at man hele tiden bliver forstyrret af sine medarbejdere – indtil det går op for én, at det blandt andet er det, der ligger i at have ledelsesansvar for personale, siger Marianne Rasmussen, der dermed anbefaler løsning nummer to.

Marianne Rasmussen opfordrer altså Annedorthe til at stå fast på sit ønske om uddannelse – men at indgå et kompromis, der både tager hensyn til chefens ønske og giver mulighed for at få noget erfaring. Og så skal hun have støtte i sin første tid som leder:

- Der er ingen tvivl om, at Annedorthe har et reelt behov for uddannelse. Hun skal have nogle helt andre kompetencer i spil, end hun er vant til som medarbejder. Men hun opnår en række fordele ved at vente nogle måneder. Indtil da er det vigtigt, at Annedorthes chef støtter og coacher, så Annedorthe får en god start på sit nye lederjob, siger Marianne Rasmussen.