Derfor er netværk en uundværlig tidsrøver

Kvinders andel i ledernetværk vokser, og kvinderne er generelt bedre end mændene til at bruge netværkskontakter til at drøfte karrieremuligheder.

Vibeke Skytte, direktør, Lederne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix Danmark
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Netværk er et stærkt værktøj, som rigtig mange benytter sig af. Jeg får ofte henvendelser fra mit netværk, og det er både spørgsmål om gode råd, invitationer til arrangementer eller et kaffemøde, hvor vedkommende har behov for at drøfte en bestemt ledelsesudfordring. Jeg sætter stor pris på at have et stort og godt netværk, og jeg tror, det er de færreste ledere, der kan og vil undvære det.

Jeg har egentlig aldrig tænkt over, hvordan henvendelserne er fordelt på køn, men kom alligevel til at give det en tanke, da jeg så en oversigt over kønsfordelingen i de 70 formelle netværk, som vi har i Ledernes regi. Her er kvindernes andel vokset fra 38 pct. i 2011 til 45 pct. i 2015, og syv af netværkene er rene kvindenetværk. Så det ser ud til, at kvindelige ledere er på vej til at overhale mændene, når det gælder brug af netværk.

At kvinder kan og vil noget med netværk blev yderligere bekræftet, da Lederne i slutningen af november deltog i et arrangement i forbindelse med Global Entrepreneurship Week, hvor omkring 200 iværksætterlystne kvinder – og et par enkelte mænd – deltog. Der var en energi og vilje til at hjælpe hinanden, som kun kan understøtte, at hvis kvinder – og for den sags skyld mænd – har ambitioner og vil noget med deres karriere, er deltagelse i og brug af netværk et must.

Når jeg tænker på mine netværk og køn, er det nok nogenlunde ligeligt fordelt i de formelle grupper, men når jeg ser på de uformelle netværksmøder, er der et overtal af kvinder, der benytter sig af uformelt at ringe op og høre, om vi skal mødes over en kop kaffe. Og et punkt, hvor jeg oplever, at kvinderne er langt mere fremme i skoene end mændene, er netop i forbindelse med drøftelse af deres karriere. Jeg oplever i højere grad, at det er kvinder, der henvender sig, og det er ikke altid kvinder fra mit direkte netværk, men også kvinder fra mit netværks netværk.

Kvinderne har fat i noget, der kan bruges, hvis og når de vil frem i karrieren. Det er helt oplagt at bruge netværket til at hjælpe med det næste lederjob, eller som flere kvinder også går efter, nemlig toplederposter eller bestyrelsesposter. Og jeg er slet ikke i tvivl om, at når det netop gælder lederjob og i særdeleshed lederjob på topniveau, er det netværket, der skal bruges. Men det kræver et godt netværk.

Et godt netværk kommer ikke af sig selv. Det bygges op igennem mange år, og for en række ledere er det netværk, som er skabt helt tilbage fra studietiden eller måske de første ansættelser. Men selv om det er gode relationer, skal de hele tiden passes og plejes, hvis det skal være et netværk, som kan bruges til noget og ikke bare en kontakt i adressebogen eller på LinkedIn.

For mig er det rigtig vigtigt, at der er aktivitet i et netværk, og at alle bidrager. Jeg sørger selv for altid at give så meget, det er muligt, og jeg vil ikke lægge skjule på, at jeg gerne vil være kendt i netværket som én, der giver. Det er min mulighed for at få noget igen, hvis jeg måtte have et behov.

Desværre hører jeg ind imellem om ledere, som ærgrer sig over, at de ikke har investeret den tid, som det kræver at være med i netværk, og det har de især mærket, hvis de i en periode har overvejet jobskifte eller helt konkret været mellem to job og haft brug for nyttige kontakter. Jeg vil godt understrege, at netværk ikke altid kan hjælpe til job eller for den sags skyld bestyrelsesposter. Men det kan føre til relationer, som kan hjælpe til job og bestyrelsesposter – eller videre i karrieren. Og det gælder både for mænd og kvinder!