Bankdirektører fyrer man ikke

Også middelmådige bankdirektører har stor jobsikkerhed. Det forklares normalt med svage bestyrelser. Men da bankdrift i sin essens er pyramidespil, som kun fungerer, så længe tilliden er der, kan banker ikke holde til at hælde chefer ud af døren i tide og utide.

Foto: Liselotte Sabroe.
Læs mere
Fold sammen
Sjældne fyringer
Ser man bort fra de situationer, hvor en bank er gået nedenom og hjem, er blevet tvangsfusioneret, eller hvor en direktør har overtrådt interne og måske endog eksterne regler, så der opstod tvingende grunde til at lade ansættelsesforholdet ophøre, finder man ikke mange regulære afskedigelser af topchefer i danske banker.

Siden 1992 har kun et par håndfulde topdirektører måttet forlade deres position i utide.

Det skal naturligvis ses i lyset af, at det over lange strækninger har været gode tider siden 1992.

“Vi har jo haft 13-16 år med konstant overskud. Så ses det ikke så meget, at der er nogle, der har gjort det bedre end andre – og omvendt,” siger bankekspert Bjarne Jensen fra analyse- og konsulentvirksomheden Bjarne Jensen Consult.

De gode tider er dog hastigt på retur, og strømmen af nødlidende banker er taget til.

Roskilde Bank, Banktrelleborg, Bonusbanken og EBH Bank er gået nedenom og hjem.

Sparekassen Spar Mors er reddet på stregen og opslugt af Morsø Bank, ligesom Forstædernes Bank er overtaget af Nykredit.

Et lignende pres fik Ringkjøbing Bank til at søge fusion med Vestjysk Bank. Og endelig har Lokalbanken i Nordsjælland i tide erkendt sin lidenhed og søgt sikker havn hos svenske Handelsbanken.

Disse nedture og problemer i andre banker siden midten af 2007 har ikke sat sig spor som fyringer af danske bankdirektører. I et par vakkelvorne banker, Amagerbanken og Fionia Bank, er problemstillingen blevet irrelevant pga. ulykkelige omstændigheder som dødsfald og sygdom.

Men ser man på de 25 største og mest udlånseksponerede banker, har kun én bestyrelse afskediget sin topdirektør gennem det sidste halvandet år.

Det var i Max Bank i 2007, hvor direktør og bestyrelsesformand tilsyneladende var uenige om bankens strategi.

Udvider man og ser også på de mindre pengeinstitutter, måtte Flemming Holm-Rasmussen forlade Brørup Sparekasse sidste år efter et selvstændighedstruende tab på bankens værdipapirbeholdning.