Anklage: København sjofler jobtilbud

Virksomheder i København må opgive at få besat konkrete jobtræningspladser, fordi kommunen ikke henviser de ledige til pladserne, lyder kritikken fra DA. Kommunen afviser kritikken.

»Mange sagsbehandlere er for langt fra det private arbejdsmarked, så mange af dem ser mere virksomheder som trusler end steder, hvor folk kan få en ny chance.« HR-direktør Finn Lund Andersen, Dansk Supermarkedder skyder med skarpt, efter at mange ledige ikke har fået tilbudt et arbejde, selv om både Dansk Supermarked og KAB havde stillet arbejdspladser til rådighed for kontanthjælpsmodtagere. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens advokaterne sliber knivene til et historisk retsopgør mellem staten og Københavns Kommune om snyd med ledige i et jobcenter i Farvergade, angriber Dansk Arbejdsgiverforening (DA) nu kommunen.

I det seneste nummer af Agenda, der udgives af DA, beskriver boligselskabet KAB og Dansk Supermarked, hvordan de begge må opgive at få besat jobtræningspladser, som de ellers havde stillet til rådighed for kommunens ledige.

»Det virker helt skævt, at Københavns Kommune putter med ledige - eller sender dem i selvaktivering, som vi så i Farvergade - når nu der er ledige pladser i private virksomheder. Vi ved, at de ledige, som får kontakt til virksomheder, også er de ledige, der hurtigst finder tilbage til arbejdsmarkedet,« siger chefkonsulent Jørgen Bang-Petersen fra DA.

Slutter aftale med kommunen

Både Dansk Supermarked og KAB er ellers såkaldte partnervirksomheder, der har tæt kontakt til og samarbejde med kommunen.

KAB havde stillet 40 stillinger til rådighed for kontanthjælpsmodtagere. Men kommunen sendte kun 15 kontanthjælpsmodtagere til KAB. Selskabet har nu besluttet ikke at forlænge aftalen med Københavns Kommune.

»Vi har ikke fået anvist det antal, som var aftalt, og vi kunne desværre heller ikke få de anviste og de job, vi har, til at passe sammen,« siger Klaus Sivertsen, kompetencechef i KAB til Agenda.

I Dansk Supermarked, en anden af kommunens partnervirksomheder, er billedet det samme. Aftalen var, at pladserne skulle besættes af kontanthjælpsmodtagere i den såkaldte match 2-kategori. Match 2ere kan ifølge definitionen deltage i forløb, eller de kan gradvist vende tilbage i arbejde. Der er godt 8.000 ledige match 2ere i Københavns Kommune, der ikke allerede deltager i et forløb.

»Det er rigtigt, at vi godt kunne »aftage« flere match 2ere i praktik,« siger HR-direktør Finn Lund Andersen og tilføjer:

»Problemstillingen er, at mange sagsbehandlere er for langt fra det private arbejdsmarked, så mange af dem ser mere virksomheder som trusler end steder, hvor folk kan få en ny chance.«

Det lykkes for hver fjerde

En anden af kommunens partnervirksomheder, Forenede Service, er derimod meget tilfredse med samarbejdet med kommunen. Men HR-chef Kirsten Jung peger på, at der kan være store problemer for de ledige.

»Mange af de her ledige har andre problemer end ledighed. Det kan være svært, når de har mange andre lidelser ved siden af. Det kan være alt fra psykiske lidelser, alkoholmisbrug til personlige kriser,« siger Kirsten Jung.

»Det er ikke folk, man lige kaster ud i arbejde. Men det lykkedes for hver fjerde hos os, og vi har været meget glade for samarbejdet med København. De er meget lydhøre i kommunen, og vores fornemmelse er, at de virkelig gerne vil det her,« siger Kirsten Jung.

Direktør Kaj Ove Christiansen fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i København afviser kritikken fra KAB og Dansk Supermarked. Han peger på, at det drejer sig om ledige i matchgruppe 2, der kan være langt fra arbejdsmarkedet.

»Det er langtfra arbejdsmarkedsparate ledige, derfor er de i match 2, og derfor er det en vanskelig opgave at matche dem med forventningerne. Vi vil samarbejde med virksomhederne, og vi prioriterer det højt. Men det er aldrig problemfrit med denne her gruppe ledige,« siger Kaj Ove Christiansen.