16 år siden Jyske Banks formand var aktiv CEO

Der er stor forskel på, hvor frisk CEO-erfaring bestyrelsesformændene i Danmarks største selskaber har.

Det er 16 år siden, Jyske Banks formand, Sven Buhrkall, har været aktiv CEO i EHJ Transport & Spedition. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Det viser en gennemgang, som Berlingske Research har foretaget af 22 store selskaber, herunder C20-selskaberne. Det er 16 år siden, Jyske Banks formand, Sven Buhrkall, har været aktiv CEO i EHJ Transport & Spedition og 13 år siden, Novozymes’ formand, Henrik Gürtler, var direktør med driftsansvar i Novo Nordisk.

Legos formand Niels Jacobsen er som den eneste aktiv CEO i William Demant, men Grundfos-formand Jens Moberg og Tryg-formand Jørgen Huno Rasmussen er derudover de to, der har CEO-jobbet mest friskt i erindring. Øvrige med nylig CEO-erfaring er tre udlændinge, Vestas’ formand Bert Nordberg, som indtil for to år siden var adm. direktør i Sony Mobile Communications, Pandoras formand, Marcello Bottoli, som for nylig var CEO i Pandora og endelig Lundbecks formand, Håkan Björklund, som har været CEO i Nycomed.

Der er en række udfordringer i at opgøre friskheden i bestyrelsesformændenes CEO-erfaring. Således er Carlsbergs formand, professor Flemming Besenbacher, helt uden CEO-erfaring. Berlingske Research har derfor valgt at måle på næstformanden Jess Søderbergs CEO-historie. Det er seks år siden, at han forlod topposten hos A.P. Møller - Mærsk.

Nogle vil måske finde det uretfærdigt, at vi har valgt ikke at tælle Novozymes-formand Henrik Gürtlers CEO-erfaring med fra holdingselskabet Novo A/S, men selskabet er et partnerdrevet investeringsfirma uden stort driftsansvar. Ligeledes kan det diskuteres, hvordan man opgør Danske Bank-formand Ole Andersens CEO-erfaring. Nogle vil mene, at den tidligere EQT-partner aldrig har været rigtig CEO. Ole Andersen er også formand for Chr. Hansen Holding.