Uddannelse til bestyrelser er en jungle

Udbuddet af uddannelser for bestyrelsesmedlemmer er så stort og svært at finde rundt i, at headhuntere begynder at efterlyse en certificering af uddannelserne. Alene CBS lancerer tre nye af slagsen i det nye år.

Bestyrelseskonference i Berlingske konferencesal. Her er det Marianne Philip og Birgit Nørgaard under konferencen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Bestyrelserne i de danske virksomheder skal være stærkere. Handelshøjskolen i København ved navn CBS går i offensiven og lancerer tre nye tilbud om uddannelser af bestyrelsesmedlemmer. Den ene er målrettet små og mellemstore virksomheder, den anden de offentlige virksomheder og den sidste den finansielle sektor. Derved vokser den pænt store buket af bestyrelsesuddannelser yderligere. Et klart tegn på at bestyrelsearbejdet bliver stadig mere kompliceret og krævende.

To headhunter-virksomheder mener, at tiden er kommet til at lave en certificering af de mange uddannelser, fordi de er blevet alt for svære for virksomhederne at finde rundt i og finde ud af, hvad de mere præcist betaler for, når de bruger uddannelserne. Eksempelvis har Aarhus Universitet også lanceret en bestyrelsesuddannelse målrettet til små og mellemstore virksomheder.

For CBS lød startskuddet i foråret, hvor handelshøjskolen under navnet CBS Executive gik sammen med syv virksomheder om at oprette en uddannelse for bestyrelsesmedlemmer.

Det blev til dannelsen af Foreningen til udvikling af bestyrelsesarbejde i Danmark, der blandt andet har Dansk Industri og Dansk Erhverv som medlemmer.

Når foreningen nu går ud med uddannelser til underskoven af dansk erhvervsliv skyldes det ifølge direktør i foreningen Tom Jacobsgaard, at det professionelle bestyrelsesarbejde er meget nyt i de små og mellemstore virksomheder, og at behovet for et løft er stort.

»Hvorfor er der i de forskellige brancher virksomheder, der klarer sig godt, mens det går dårligt for andre. Det kan ikke bare være et spørgsmål om held og tilfældighed. Det handler om ledelse, og her menes der både bestyrelsen såvel som direktørerne,« siger Tom Jacobsgaard og tilføjer:

»Tidligere var meget mere overladt til den daglige ledelse. I dag er bestyrelserne blevet vigtigere og vigtigere for at kunne varetage ejernes interesser. Det enkelte bestyrelsesmedlem skal bruge mere tid på arbejdet, og har mere behov for at få øget kompetencerne, og det gælder i høj grad også de mindre virksomheder,« siger Tom Jacobsgaard.

Den første uddannelse for bestyrelsesmedlemmer på akademisk niveau herhjemme blev sat i søen tilbage i 2007 af Københavns Universitet og advokatfirmaet Plesner under navnet Bestyrelsesakademiet. Det tilbyder i dag blandt andet en executive uddannelse målrettet bestyrelsesmedlemmer i de mellemstore og helt store selskaber.

Den uddannelse er fyldt op hvert år og svær at komme ind på, og det samme gælder den lignende uddannelse, som CBS tilbyder.

Men ifølge Nyhedsbrev for Bestyrelser findes der i alt 19 udbydere af forskellige uddannelser inden for bestyrelsesarbejde. På den liste er ikke en række nye uddannelser målrettet den finansielle sektor, der er kommet til i år.

Adm. direktør i rekrutteringsfirmaet SAM Executive Search A/S Christian Lerche har yderst blandede erfaringer med de mange uddannelser.

Det er et svært marked at finde rundt i, fordi dem, der sammensætter kurserne, har frit valg på alle hylder til at vælge indhold og for den sags skyld også navn. Det mener han, at der bør strammes op på.

»Det vil være godt med en certificering, hvis man direkte kalder kurserne for en uddannelse. Folk skal ind at sidde på en post, hvor der er et stort juridisk ansvar. Bestyrelsesarbejdet skal dække både strategien og kontrolfunktionen over virksomhedens økonomi. Det er meget centrale funktioner, hvor den enkelte person kan komme i klemme, hvis det går galt,« siger Christian Lerche.

Tanken om en certificering af bestyrelsesuddannelserne får opbakning af både adm. direktør i Causa Consulting Peter Linder og Lars Smith, der er partner i Odgers Berndtson.

Peter Linder har arbejdet med bestyrelsesuddannelser gennem mange år, og hans virksomhed laver dem i dag specifikt for bestyrelserne i de enkelte selskaber.

Han mener, at det kan være vigtigt med et officielt stempel på uddannelser for at sikre sig, at »underviserne har noget at have det i« og forhåbentlig en masse praktisk erfaring.

Mens Lars Smith fremhæver, at der ikke er noget fast program for, hvad en uddannelse skal indeholde. En certificering vil give mere bevidsthed om det og vil være et godt skridt på vejen.

»Jeg er overbevist om, at det kommer før eller siden. Det er svært at finde rundt i de mange uddannelser herhjemme og ligeledes i udlandet. Men vi er kun i opstartsfasen, og på et tidspunkt vil der komme et krav om at alle uddannelser skal have en certificering,« siger Lars Smith.