Verden ser værre på USA

Amerikanerne har fået et væsentligt dårligere ry det seneste år. Det skyldes blandt andet krigen i Irak og fangesituationen på Guantanamo.

Foto: Paul J. Richards / AFP Fold sammen
Læs mere

USA image er falmet yderligere det seneste år. Det viser en omfattende befolkningsundersøgelse, som den britiske tv-station BBC har fået lavet.

Og årsagen til det dårligere ry skyldes blandt andet situationen i Irak og amerikanernes kontroversielle fangelejr på Guantanamo-basen på Cuba.

Andelen af folk, der tror, at USA har en positiv indflydelse på verdens brændpunkter er dalet fra 36 procent til 27 procent. Omvendt mener 52 procent, at amerikanernes påvirkning på verdenssamfundet er overvejende negativ - en stigning på 11 procent i forhold til året før.

Undersøgelsen, der bliver offentliggjort på dagen, hvor USA's præsident George W. Bush holder en vigtig tale i kongressen, viser også en markant modstand mod den amerikanske linie i Irak, der - her fire år efter invasionen - byder på daglige voldsangreb og selvmordsbomber i et land, der bevæger sig på grænsen til regulær borgerkrig.

Også blandt amerikanerne er der en øget skepsis til landets udenrigspolitik. Hovedparten er uenige i USA's håndtering af situationen i Irak og den globale opvarmning.

I alt 26.381 mennesker fra 25 lande har deltaget i BBC's meningsmåling, som er foretaget fra 3. november til 9. januar.