USA's flåde genindsætter ikke kaptajn Brett Crozier

En kilde siger til Reuters, at kaptajn traf dårlige beslutninger omkring virusudbrud om bord på hangarskib.

Den amerikanske flåde fastholder overraskende en fyring af kaptajn Brett Crozier, der blev fritaget fra tjeneste efter at have meldt om et coronaudbrud om bord på hangarskibet Theodore Roosevelt. Efterfølgende blev han dog hyldet som en helt og stillet en genindsættelse i udsigt. Nu fastholdes fyringen. Det siger unavngivne kilder til Reuters og CNN. Us Navy/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske flåde fastholder overraskende en fyring af kaptajn Brett Crozier, der blev fritaget fra tjeneste efter at have meldt om et coronaudbrud om bord på hangarskibet "Theodore Roosevelt".

Efterfølgende blev han dog hyldet som en helt af sit mandskab og stillet en genindsættelse i sin stilling i udsigt. Nu fastholdes fyringen. Det siger unavngivne kilder til Reuters og CNN.

Det er en overraskende vending i sagen, som kommer efter en nærmere undersøgelse af omstændighederne ved smitteudbruddet med coronavirus om bord på skibet.

En kilde siger til Reuters, at kaptajn Crozier traf flere dårlige beslutninger som reaktion på coronavirusudbruddet om bord på hangarskibet.

Kilder siger samtidig, at flåden ventes at meddele, at en forfremmelse af kontreadmiral Stuart Baker indstilles, efter at omstændighederne i sagen er er blevet undersøgt nærmere.

Crozier ventes at forblive i flåden, selv om han er blevet frataget kommandoen om bord på hangarskibet.

Flåden har ikke offentliggjort konklusionerne efter undersøgelsen.

En efterforskning foretaget af flåden har tidligere vist, at omkring 60 procent af de ombordværende besætningsmedlemmer havde antistoffer. Det betyder, at langt flere end først antaget var smittet om bord med virusset.

Crozier blev fjernet som øverstkommanderende, efter at han i et brev havde bedt om mere hjælp til at bremse virusudbruddet. Han krævede, at de mange tusinde søfolk under hans kommando fik lov til at forlade skibet for at forhindre smittespredning.

Han blev hyldet for dette af sin besætning, og en tidligere undersøgelse foretaget af flåden havde lagt op til, at han skulle genindsættes som kaptajn.

Efterfølgende sagde den nu fratrådte marineminister Modly i en tale til besætningsmedlemmerne om bord på "Theodore Roosevelt", at Crozier enten var for "naiv eller for dum" til at have ansvaret for dem.

Mindst en amerikansk sømand er død med virusset.

/ritzau/Reuters