Uniformen der redder liv

En militærkirurg har opfundet en uniform med indbyggede årepresser.

En ny type unifom med indbyggede årepresser er blevet udviklet i USA. På billedet ses amerikanske soldater i Irak uden den nye type uniform. Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICK BAZ/Scanpix

Militærkirurgen Keith Rose så en kollega forbløde, da en panserværnsraket ramte deres konvoj i Mellemøsten.

Rose havde ikke adgang til en livsvigtig årepresse, der ellers kunne have stoppet blødningerne i kammeratens ben. Det var årsagen til, at han ikke kunne gøre andet end se til, mens livet lige så stille løb ud af kollegaens krop og farvede den støvede jord blodrød.

Da Keith Rose vendte tilbage til USA havde han en mission og en ide til, hvordan den slags situationer kunne undgås. Han gik til firmaet Blackhawk, der står for at udvikle udstyr til militæret og politiet, og fremlagde sin ide om uniformer med indbyggede årepresser.

Systemet, der kaldes Warrior Wear, er blevet testet af militæret og indeholder otte årepresser – to i hvert ærme og bukseben.

- Det er så simpelt, billigt at fremstille og overvældende kritisk, når der skal reddes liv i krigssituationer, udtaler Keith Rose.

Uniformen er blevet sat i produktion og kan købes fra marts 2008. Prisen er 200 dollars – omkring 1000 danske kroner.

En oberst fra den amerikanske hær, Patricia R. Hastings, siger til CNN:

- Årepresser har reddet mange soldater fra at dø af blodtab. Uniformen kan komme til at spille en stor rolle, når der skal reddes liv i marken. Den hjælper også lægen til at fokusere på at redde soldatens liv, når han ikke først skal lægge en årepresse.

Terry Naughton fra Blackwater, firmaet bag uniformen, siger, at ti procent af dødsfald i krig sker som følge af ukontrollable blodtab.

- Vi er overbeviste om, at så snart uniformen kommer i brug, så vil der blive reddet liv i marken. Og hvis Warrior Wear redder bare ét liv, så har vi gjort vores job.