Ukrainsk ultimatium til aktivister: Stop eller vi sætter militæret ind

Den tilspidsede situation i det østlige Ukraine vil blive løst inden for 48 timer - enten gennem forhandlinger eller magtanvendelse, siger regeringen i Kiev.

Urobetjente holder øvelse i den østukrainske by Donetsk. Den ukrainske indenrigsminister gjorde onsdag klart, at krisen i det østlige Ukraine vil blive løst inden for 48 timer - enten via forhandling eller magt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alexander KHUDOTEPLY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: Regeringen i Kiev vil bruge magt over for pro-russiske demonstranter i Østukraine, hvis de ikke er villige til at forhandle.

»Situationen vil blive løst inden for 48 timer,« sagde den ukrainske indenrigsminister, Arsen Avakov, inden et regeringsmøde.

»Der er to muligheder - en politisk via forhandlinger eller magtanvendelse,« tilføjede han med henvisning til pro-russiske separatister, der har belejret en række statsbygninger i mindst to østukrainske byer.

Et par timer inden udtalelsen meddelte hans regering, at bevæbnede pro-russiske grupper havde frigivet 56 »gidsler« efter forhandlinger med landets parlament.

I næste uge mødes udenrigsministrene fra Ukraine, Rusland og USA samt EUs udenrigschef for at drøfte den forværrede situation i Ukraine. Det kommende møde er det første af sin slags, siden krisen brød ud i det østeuropæiske land.

En diplomat fra unionen, der ønsker at være anonym, fortæller til Reuters, at EU er på vej med et initiativ, der skal hjælpe Ukraine med at stabilisere landets usikre økonomi og politiske situation.

Det skal ske via en såkaldt supportgruppe, der ifølge nyhedsbureauet ventes at blive offentliggjort onsdag. Diplomaten fortæller, at den får til opgave at samle »dusinvis« af personer, der skal udarbejde prioriteter for Ukraines fremtid.

»Supportgruppen vil koordinere med de ukrainske myndigheder og identificere den nødvendige hjælp og assistance, som de har brug for i forhold til at stabilisere økonomien og den politiske situation,« siger EU-diplomaten.

I februar annekterede Rusland den ukrainske Krimhalvø, og siden har tusindvis af russiske tropper været udstationeret langs grænsen til nabolandet.

Ifølge det russiske udenrigsministerium er der dog ingen grund til bekymring.

»USA og Ukraine har ingen grund til at være bekymrede. Rusland har flere gange anført, at landet ikke vil gennemføre usædvanlige eller uplanlagte aktiviteter af militær betydning nær grænsen til Ukraine,« står der i er erklæring.

USAs udenrigsminister, John Kerry, beskylder Rusland for at have sendt agenter til Ukraine for at sprede de separatistiske uroligheder i Østukraine, hvor mange taler russisk, og mange ønsker at blive indlemmet i den russisk føderation.

Ifølge Kerry er det ikke utænkeligt, at Rusland er i færd med at forberede nye militære fremstød, som det skete på Krimhalvøen.