Journalister angribes og chikaneres i Ukraine

Tre tv-stationer er blevet angrebet af maskerede og bevæbnede mænd i det østlige Ukraine. Mindst to journalister er blevet overfaldet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: Mindst tre nyhedskanaler og to journalister er blevet overfaldet og chikaneret de seneste dage i det østlige Ukraine.

Det oplyser den internationale komite for beskyttelse af journalister (CPJ).

Spændingerne i det østlige Ukraine er gradvist eskaleret, siden Ruslands annektering af Krim i marts. Fredag smed Ukraines afsatte præsident, Viktor Janukovitj, yderligere brænde på bålet ved at udsende en erklæring, hvori han opfordrede alle ukrainske regioner til at afholde en folkeafstemning for at definere sin status.

Siden da har pro-russiske aktivister besat regeringsbygninger og erklæret flere byer i det østlige Ukraine for »uafhængige republikker«.

Urolighederne går også hårdt ud over de nyhedsmedier, der har hjemme i Østukraine.

Mandag brød en gruppe maskerede mænd ind på tv-stationen ATN i Kharkiv. Her opførte mændene sig truende og smadrede tv-stationens udstyr og lokaler og fortalte journalisterne, at de var blevet fyret. Selv om politiet var på stedet, blev ingen anholdt ved episoden ifølge ATN-medarbejdere.

Angrebet foruroliger CPJ.

»Alle aktører i det østlige Ukraine skal respektere journalisternes ret til at indsamle og formidle oplysninger til offentligheden. Ved at undersøge disse angreb og bringe gerningsmændene for retten kan ukrainske myndigheder vise deres engagement i demokratiet,« siger videnskabelig medarbejder ved CPJ Muzaffar Suleymanov.

I Donetsk forsøgte maskerede mænd ligeledes mandag at trænge ind på tv-stationen OGTRK. Bygningen var overvåget af politiet, og mændene, der var bevæbnet med Kalashnikov-rifler, opgav deres ærinde. De skød flere gange op i luften og flygtede i bil, viser et ukrainsk tv-indslag ifølge CPJ. En lignende hændelse udspillede sig på tv-kanalen Irta i den østlige by Lugansk, hvor det kom til kampe mellem stationens sikkerhedsvagter og bevæbnede mænd.

Hændelserne på tv-stationerne er ifølge CPJ en optrapning af den tendens, journalister har været vidner til i det østlige Ukraine siden urolighedernes begyndelse.

Søndag blev mindst to journalister, der dækkede protester i Lugansk og Kharkiv, overfaldet. Der er ingen rapporter om alvorligt tilskadekomne journalister i området.