Tysker straffet for at vise »Life of Brian«

I Tyskland er det forbudt at vise religiøs satire på kristne helligdage. Derfor får aktivist, der fremviste Monty Pythons Jesus-komediefilm, en bøde.

Monty Pythons »Life of Brian« var for stærk kost på en langfredag i Tyskland. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: En 37 år gammel komediefilm, der gør grin med kristendommens tidligste fase, kan næppe siges at udgøre den store trussel mod tyske kirkegængere sindsro. Men »nogle gange minder Tyskland lidt mere om Saudi-Arabien end om andre lande, der er gået gennem Oplysningstiden«.

Det mener i hvert fald den 66-årige ateist Martin Budich, da han i avisen The Local udlagde en afgørelse ved en tysk domstol. Budich har kastet sig ud i et korstog mod det, han ser som absurd lovgivning, og forleden valgte dommerne ved Oberlandesgericht i Hamm at opretholde en bødestraf på 100 euro – 745 kr. – til den tyske Monty Python-fan for at vise Jesus-satiren »Life of Brian«.

Dermed har er der sat et foreløbigt punktum i en ophedet diskussion om ytringsfrihed og religiøse følelser, der begyndte, da religionsmodstanderen Martin Budich fra gruppen »Religiøs Frihed, Ruhr-distriktet« langfredag i 2013 iværksatte en forevisning af »Life of Brian« i protest mod tysk lovgivning.

Flere tyske delstater forbyder nemlig både festligheder, dans og visning af spillefilm med krænkende, religiøst indhold på tyske helligdage. Det er netop denne lovgivning, som ifølge Budich er både tåbelig og utidssvarende:

»At ikke-kristne i Tyskland får besked på, at de ikke har tilladelse til at more sig på kristne helligdage, er ganske bemærkelsesværdigt«, siger Budich til The Local.

»Intetsteds i Europa er kirken stillet så fordelagtigt som i Tyskland,« mener han.

Fra begyndelsen har Martin Budich satset på at ændre loven ved at kæmpe sig vej op igennem det tyske retssystem. Selv om meget tyder på, at forfatningsdomstolen i Karlsruhe vil fastholde den oprindelige kendelse, henter sagens hovedrolleindehaver inspiration fra den forbudte film.

»»Life of Brian« er imod dogmatisk tænkning. Den handler om at stille spørgsmålstegn ved lydighed over for lederskab,« siger Martin Budich til The Local.

At retten i Hamm har valgt at fastholde bødestraffen, har da heller ikke fået ham til at miste modet. Nu vil den censurerede filmarrangør indklage sagen ved den tyske forfatningsdomstol, landets højeste juridiske instans, der skal tage stilling til det prekære spørgsmål om, hvorvidt forbuddet mod at vise »Life of Brian« på kristne helligdage kan betragtes som en krænkelse af Martin Budichs ytringsfrihed.

I løbet af de seneste år er opbakningen vokset. Mens Budichs første fremvisning af i 2013 kun blev besøgt af en håndfuld mennesker, dukkede omtrent 400 støtter op, da Martin Budich langfredag i år havde lejet større lokaler med henblik på at vise den forbudte film. I mellemtiden er Budich, der får både moralsk og finansiel støtte fra ateisternes internationale forbund, allerede gået i gang med at forberede fremvisningen af filmen på næste års langfredag.

»Vi planlægger en munter aften. Også med kabaret endda,« siger Budich til avisen Der Westen.