Ungdomspolitikere får dødstrusler: De bad tyske fodboldfans om at droppe nationalflaget

Det er alt for meget at vifte med den sort-rød-gyldne fane under EM, mener grønne ungdomspolitikere i Tyskland, som har opfordret de tyske tilskuere til at droppe flagene. Det har udløst dødstrusler og varmet debatten om nationalflagets symbolkraft op til kogepunktet.

Det her er slet ikke en god idé, mener grønne ungdomspolitikere i Tyskland: Fans flagede deres støtte til det tyske landshold før EM-kampen mod Ukraine i franske Lille i søndags. Foto: Francois Nascimbeni/AFP
Læs mere
Fold sammen

BERLIN: Kan man som tysker ubekymret vifte med nationens farver, når det tyske fodboldlandshold løber på grønsværen under sommerens EM i fodbold?

Ikke hvis det står til ungdomspolitikere fra de Grønne i delstaten Rheinland-Pfalz, hvor frygten for nationalistiske udskejelser får ungdomspolitikere til at advare imod at fejre de tyske fodboldhelte med vajende flag i forbundsrepublikkens sorte, røde og gyldne farver.

»Patriotisme=Nationalisme. Fodboldfans, ned med flagene. Den, der definerer sig som patriotisk, udelukker andre«, lyder det i et opråb fra de grønne politikere på Facebook.

Det er dog ikke alle tyskere, der ser mildt på advarsler mod at gentage fortidens dumheder. Mandag meldte de grønne ungdomspolitikere en stribe af anonyme dødstrusler til politiet:

»De mange hadefulde kommentarer, de sexistiske ytringer og mængden af nazi-propaganda under vores Facebook-post viser, at den »uproblematiske« patriotisme alligevel ikke er så harmløs, som så mange ofte påstår«, lyder det fra de grønne ungdomspolitikere i Rheinland-Pfalz.

Det er dog ikke kun de mest rabiate fans, der afviser den grønne udlægning:

»De grønne ungdomspolitikere fatter det ikke. De tyske fanfaner står i modsætning til fortidens faner: De er symbol på et tolerant og sympatisk Tyskland«, skrev Peter Altmaier, der som chef for det tyske kansleramt er Angela Merkels højrehånd.

»Hvor pinligt er det ikke?«

Tilsvarende kritik lød fra toneangivende socialdemokratiske og konservative politikere. »Hvor pinligt er det ikke? Nu hænger jeg atter mit tyske flag over min strandkurv«, skrev den socialdemokratiske politiker Johannes Kahrs på Facebook.

Ikke desto mindre tyder noget på, at de grønne ungdomspolitikere gør ret i at bekymre sig om nationalistiske elementer, der ønsker at kuppe fodboldturneringen til at fremføre ekstremistisk propaganda.

Mandag berettede tyske medier således om et billede af godt 30 tyske hooligans, der under optakten til det tyske landsholds kamp mod Ukraine i den franske by Lille poserer med den tyske rigskrigsfane, som den tyske hær anvendte i krig i perioden 1867-1945.

Sommermiraklet fra 2006 er forduftet

Sommerens EM har med andre ord genoplivet en traditionelt stærkt følelsespræget debat om det tyske forhold til nationalflaget efter en årrække, hvor både omverdenen og tyskerne selv troede, at de havde fået et væsentligt mere afslappet forhold til deres eget flag.

Under VM i Tyskland i 2006, der blev kendt som »sommermiraklet«, festede tusinder af fodboldfans for første gang i efterkrigstiden fredeligt med tyske faner, mens tyske kommentatorer og medier talte henført om den såkaldte »party-patriotisme«.

Under denne sommers EM i fodbold synes stemningen fra VM-sommermiraklet fra 2006 at være langt væk. Turneringen, der allerede nu har været præget af hooligan-optøjer, der finder sted i et politisk kriseramt Europa, hvor højrenationalistiske kræfter nyder stigende opbakning. Netop sammensætningen af det multikulturelle tyske landshold, der har spillere med rødder i Iran, Tyrkiet, Polen og Ghana, har allerede inden turneringen været genstand for ophedet debat i Tyskland.

I et kontroversielt interview med Frankfurter Allgemeine Zeitung bemærkede Alexander Gauland, næstformand i højrepartiet Alternative für Deutschland, at tyskerne ikke ønsker landsholdsspillere som ghanesiskfødte Jerome Boateng som nabo, hvilket udløste massive protester på de sociale medier.