Tysk opråb: »Bange for Brexit? Så tag til Tyskland ... både mad og vejr er bedre«

Manglen på sygeplejersker i Storbritannien og Tyskland er så akut, at landene nu kæmper om de polske sygeplejersker. Et tysk hospital i Düsseldorf griber til utraditionelle metoder. Berlingske har besøgt byen.

Mandag var der karnevalsoptog i Düsseldorf. »Karnevalisterne« skåner hverken hjemlige eller udenlandske politikere. I år gik det ud over blandt andre den britiske premierminister, Theresa May. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ina Fassbender/AFP/Ritzau Scanpix

I disse dage fejres der karneval i Tyskland. Vanen tro var det traditionelle karnevalsoptog i den vesttyske by Düsseldorf mandag domineret af storpolitisk satire. På en af karnevalsvognene kunne man se den britiske premierminister, Theresa May, der bogstaveligt talt spidder den britiske økonomi som følge af Brexit.

I Düsseldorf er det dog ikke alle, der nøjes med at gøre grin med briterne. Byens universitetshospital ser nu sit snit til at udnytte den usikre situation for udenlandsk arbejdskraft i Storbritannien i kølvandet på Brexit, for hospitalet ved Rhinen mangler i den grad arbejdskraft.

Annoncerne er indrykket i polske aviser i Storbritannien og appellerer direkte til polske sygeplejersker, der er bekymret for arbejdstilladelsen, når Brexit bliver en realitet:

»Bange for Brexit? Ikke alene kan vi tilbyde bedre løn, bedre sociale ydelser og bedre arbejdstider. Vi har også bedre vejr, bedre mad og kortere til Polen. Og sikkerhed for, at du bor i et EU-land,« står der på polsk.

Ifølge Tobias Pott, der er talsmand ved universitetshospitalet i Düsseldorf, tilbyder hospitalet rekrutteringspakker, som indebærer, at ansatte flyver til Storbritannien og hjælper polakker med at finde en bolig i Düsseldorf. Sågar en introduktion til karnevallet indgår i velkomsten.

Annonce fra universitetshospitalet i Düsseldorf, trykt i polsk avis i Storbritannien

»Bange for Brexit? Ikke alene kan vi tilbyde bedre løn, bedre sociale ydelser og bedre arbejdstider .. Vi har også bedre vejr, bedre mad og en kortere vej til Polen. Og sikkerhed for, at du bor i et EU-land,«


25.000 ubesatte stillinger i Tyskland

Alene på universitetshospitalet i Düsseldorf skal der inden sommer ansættes 180 sygeplejersker. I Tyskland viser en opgørelse fra regeringen, at landet – ikke mindst i lyset af en aldrende befolkning – her og nu mangler 25.000 sygeplejersker og sygehjælpere. Seks procent af de ansatte i sektoren er p.t. fra udlandet med polakker som den største befolkningsgruppe.

Ifølge Tobias Pott har hospitalet allerede fået en række positive henvendelser fra polakker i Storbritannien.

»Jeg tror ikke, at vi har udløst bekymringen, men når de nu overvejer at flytte, hvorfor skulle de så ikke komme til os?« spørger Tobias Pott i den britiske avis The Guardian.

I slutningen af februar demonstrerede EU-borgere foran Parlamentet i London for deres mulighed for at blive i landet efter Brexit. Blandt dem var sygeplejersker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Justin Tallis/AFP/Ritzau Scanpix.

I Storbritannien vækker annoncerne ikke ligefrem jubel, idet 10.000 sygeplejersker allerede har forladt landet siden Brexit-afstemningen. Når først Brexit er realiseret, frygter Royal College of Nursing en kronisk mangel på arbejdskraft i sektoren – allerede i dag er der 41.000 ubesatte stillinger.

En ny undersøgelse fra BBC offentliggjort i februar viser, at færre EU-borgere nu søger job i Storbritannien. Det gælder ikke mindst inden for byggeriet og sygehussektoren. Faldet er størst blandt irere og polakker. Siden 2016 har 50 procent færre irere og 17 procent færre polakker søgt job i Storbritannien.

I Tyskland overvejer sundhedsminister Jens Spahn (CDU) p.t. en større kampagne for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft til plejesektoren.

Lykke Friis er Berlingskes korrespondent i Tyskland