Tysk bankchef efter bogballade: Læs den

Tyske socialdemokrater vil smide Thilo Sarrazin ud af partiet på grund af sin bog om integration. Sarrazin svarer på spørgsmål fra berlingske.dk.

Der er ikke noget at komme efter, siger Thilo Sarrazin efter massiv kritik af hans bog. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRIZIO BENSCH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Thilo Sarrazin, der i dag har udsendt sin omstridte bog om integration, risikerer at blive smidt ud af sit parti, det tyske socialdemokrati SPD.

Samtidig kan han regne med en hård medfart fra sin arbejdsplads, den tyske forbundsbank, hvor han er medlem af direktionen. Chefen for forbundsbanken Axel Weber ventes at komme med en udtalelse senere i dag.

Bog: Tyskland bliver dummere

Sarrazins bog ”Tyskland afskaffer sig”, med undertitlen ”Hvordan vi sætter vort land på spil”, udløser voldsomme protester. Forfatteren redegør i bogen for, hvordan Tyskland efter hans opfattelse bliver stadig dummere, fordi befolkningstallet daler og andelen af muslimske indvandrere bliver stadig større.

Muslimer, siger Sarrazin, integrerer sig dårligere, er ringere uddannet og koster samfundet mere i overførselsindkomster. Asiater, russere og borgere fra andre EU-lande falder derimod til i løbet af en generation, siger han.

Betænkelig tæt på receteorier fra 1930'erne

Modstanden mod Sarrazin blev øget, efter han i interviews i weekenden tillagde muslimer – samt jøder og baskere – særlige gener. Det nærmer sig i betænkelig grad de raceteorier, som nazisterne udbredte i 1930erne, siger kritikere.

Forbundskansler Angela Merkel har skarpt fordømt udtalelserne, og hendes integrationsminister kræver ham fyret fra forbundsbanken. Desuden meddelte SPD ved middagstid, at man vil indlede bestræbelser for at udelukke ham fra partiet – en proces, som man har prøvet tidligere uden held.

På et pressemøde i dag afviste Sarrazin, at han med sine genteorier bevægede sig i farligt farvand. Han havde blot citeret fra bl.a. New York Times og anerkendte, amerikanske forskere, som havde påvist, at jøder har fælles, genetiske rødder, sagde han.

- Det var hverken positivt eller negativt ment, og de, der har læst min bog, vil vide, at jeg intet problem har i den retning.

Fortiden forsvinder ikke

Bogen fortæller da også flere steder, hvordan jøder, i forhold til deres antal, er overrepræsenteret inden for akademiske og andre præstationer, f.eks. målt i nobelpriser. Muslimer, derimod, er stærkt underrepræsenteret, hedder det.

Berlingske.dk spurgte Sarrazin, om det er et typisk tysk fænomen – Holocaust og Anden Verdenskrig taget i betragtning - at en sådan bog udløser debat og protest i voldsom grad.

- Den tyske fortid forsvinder ikke, den er aldrig forbi, svarede han. - Og det er godt, at den ikke glemmes, lige som man heller ikke skal glemme Trediveårskrigen. Men man gør ikke samfundet en tjeneste ved ikke at befatte sig med eksisterende problemer.

Berlingske.dk spurgte også, om han regnede med at tilhøre forbundsbankens direktion om et år. Hertil sagde Sarrazin:

- Hvis jeg på grund af Deres spørgsmål får et hjerteanfald, er jeg ikke forbundsbankdirektør om et år.

Senere erklærede han dog, at han regner med at blive på sin post og fortsætte som medlem af SPD.

- Der er ikke noget at komme efter, sagde han.

- Det kan man forvisse sig om ved at læse bogen.