Tyrkiet ophæver forbud mod tørklæder

Tyrkiets parlament vedtager en omstridt grundlovsændring, som ophæver forbuddet mod at bære tørklæder på universiteter.

Foto: Simon Knudsen / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kvindelige studerende på de tyrkiske universiteter kan igen få lov at bære det muslimske tørklæde om hovedet, efter Tyrkiets parlament har besluttet at ophæve et tørklædeforbud på universiteterne.

Med stemmerne 401 for og 99 imod var der ved afstemningen natten til torsdag flertal for en grundlovsændring der fastslår, at "ingen kan fratages deres ret til en højere uddannelse".

Grundlovsændringen skal ratificeres med endnu en afstemning lørdag, inden den træder i kraft.

Tørklædeforbuddet på universiteterne har været håndhævet i forskellig grad over årene, og har tvunget mange rettroende muslimske kvinder til at opgive deres uddannelse, mens andre har skjult tørklædet under parykker for at kunne følge undervisningen.

Tyrkiets grundlov sikrer en adskillelse af stat og religion, og beslutningen om at foretage en grundlovsændring er stærkt omstridt. Striden om tørklæderne udløste sidste år massedemonstrationer og endte med et nyvalg, som det religiøst orienterede regeringsparti AKP vandt.

Regeringen siger, at forfatningsændringen handler om kvinders ret til en uddannelse, mens modstanderne ser det som et tegn på en stigende islamisering i Tyrkiet.

Meningsmålinger viser imidlertid, at 65 procent af tyrkerne støtter en ophævelse af tørklædeforbuddet.

/ritzau/AFP