Trumps ambassadør i Israel står skoleret - anklaget for »ekstreme holdninger«

En række tidligere amerikanske ambassadører opfordrer Senatet til at blokere for Trumps udpegning af David Friedman til ambassadør i Israel. Nu står Friedman skoleret og undskylder tidligere udsagn.

En række tidligere amerikanske ambassadører opfordrer Senatet til at blokere for Trumps udpegning af David Friedman til ambassadør i Israel. Nu står Friedman skoleret og undskylder tidligere udsagn. Foto: Jim Lo Scalzo/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han har allerede sagt, at han forventer, at han skal arbejde fra Jerusalem. Men David Friedmans indflytning i det kontor, ingen på nuværende tidspunkt ved, hvor ligger, er i fare. Årsagen er, at han skal stå skoleret i Senatets Foreign Relations Komité, der debatterer, om David Friedman nu også er den rigtige mand til posten.

David Friedman, advokat og mangeårig rådgiver for Donald Trump, er kommet under heftig kritik for tidligere udtalelser, og nu skal han så opnå opbakning fra 11 ud af komiteens 21 medlemmer for at blive ambassadør.

Og den opbakning går han langt for at opnå. Så langt, at han ændrer nogle af sine synspunkter 180 grader. Under en særlig høring i denne uge i Senatets komité lagde David Friedman sig fladt ned og trak stort set alle sine tidligere udtalelser om Israel og konflikten med palæstinenserne tilbage.

Friedman, der tidligere har kaldt tostatsløsningen for en »illusorisk løsning,« sagde under høringen – ifølge dagbladet Haaretz – at »tostatsløsningen er den bedste model for en fredsaftale.« Han foretog også en kovending i spørgsmålet om de israelske bosættelser. David Friedman har stået i spidsen for en amerikansk fond, som med mange millioner har støttet den israelske bosættelse Beit El nord for Jerusalem. Over for komiteen sagde David Friedman ifølge Haaretz, at han er enig med præsident Trump i, at udvidelse af bosættelser ikke hjælper med at opnå fred.

Onsdag sendte fem tidligere amerikanske ambassadører så et brev til Senatets komité, i et forsøg på at få David Friedmans kandidatur annulleret. Brevet er forfattet af diplomater, der både har arbejdet under republikanske og demokratiske præsidenter.

De skriver, ifølge Haaretz, at David Friedman er »ukvalificeret«, og at han besidder »ekstreme holdninger«.

»Har Friedman ligevægt og temperament til at repræsentere USA som ambassadør i Israel?« Spørger de tidligere diplomater i brevet til Senatets komité.

De hentyder ikke kun til den tidligere støtte til bosættelser, men også – og måske især – til Friedmans grove verbale tilsvining af den liberale amerikansk-jødiske interesseorganisation J-Street.

»De er værre end kapoerne,« sagde Friedman i 2016 om medlemmerne af J-Street, og anvendte en reference til de jødiske fanger, som hjalp nazisterne under Anden Verdenskrig.

»Opfyldelse af mit livsværk«

I samme periode anklagede David Friedman både daværende præsident Barack Obama og det amerikanske udenrigsministeriums ledelse for at være antisemitter.

I Senatets høring forklarede David Friedman, at det var valgkampens hårde retorik, der havde fået ham til at anvende de gloser.

»Dele af det sprog, jeg brugte under kampagnen, som sluttede i november 2016, er med rette blevet kritiseret. Jeg er dog stadig dybt uenig med nogle af mine kritikere, men fortryder brugen af sådan et sprog,« sagde han under høringen ifølge Foreign Policy.

Det er stadig uklart, om David Friedman har overbevist Senatets komité om, at han er den rette til ambassadørposten. En post, han tidligere beskrev som en »indfrielse af mit livsværk«.

»Men det handler ikke om personlig opfyldelse,« skriver hjemmesiden Forward. »Det handler om den besværlige opgave, det er at repræsentere USA over for en kompliceret alliance i verdens mest ustabile region. «

I Israel har mange af reaktionerne på David Friedmans udnævnelse været positive. Han er allerede kendt som klummeskribent i bosætteravisen Arutz 7, han er søn af en rabbiner, og så repræsenterer han nogle andre holdninger, end dem israelerne har hørt fra ambassadører de seneste 25 år.

»I valget mellem en ambassadør, der farer op over hvert nyt hjem, der bygges i jødiske samfund på den anden side af den grønne linje, og en, der ikke vil sende telegrammer tilbage til Washington og forlange hårde reaktioner for hver ny boligenhed, så er det sikkert, at premierminister Netanyahu foretrækker den sidste af slagsen,« skriver dagbladet Jerusalem Post.

Israels viceudenrigsminister, Tzipi Hotovely, udtrykte i november 2016 tilfredshed med Trumps udpegning af David Friedman til ambassadørposten. Især fordi Friedman har sagt, at han støtter ideen om at flytte USAs ambassade til Jerusalem, og fordi han også har sagt, at han fra sin første arbejdsdag vil arbejde fra et kontor i Jerusalem. I modsætning til alle tidligere amerikanske ambassadører, der havde kontor i Tel Aviv.