Trump: Omfattende valgsvindel i USA

USA: Trump ligger inde med informationer om, at millioner af mennesker snød sig til at stemme ved valget, selv om de ikke var berettigede til det.

Spicer bekræfter at Trump mener, at der er valgsvindel. REUTERS/Kevin Lamarque Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVIN LAMARQUE

WASHINGTON: Demokratiske og republikanske politikere er rystede. USAs præsident Donald Trump sagde i går til en reception med Kongressens ledere, at der var foregået omfattende svindel ved valget den 8. november, og at millioner af ulovlige indvandrede havde stemt.

Ifølge det politiske on-line magasin The Hill gentog Trump på sit første møde med demokratiske og republikanske toppolitikere i Kongressen det, han sagde lige efter sin valgsejr - at årsagen til at han ikke også vandt flertallet af stemmerne, var, at op mod fem millioner stemte illegalt.

Trump vandt sikkert præsidentvalget over sin demokratiske modstander, Hillary Clinton, med 304 valgmandsstemmer mod Clintons 227. Det var en sikker sejr, som er helt efter bogen som følge af det amerikanske valgsystem. Men han vandt altså ikke flertallet af stemmer. Clinton fik 2,8 millioner flere stemmer end Trump. Men det har altså ingen betydning. Trump er vinder af valget.

Demokratiet på spil

Derfor blev de demokratiske og de republikanske toppolitikere også overraskede over, at Trump bragte påstanden op i den første diskussion i Kongressen. Dagsordenen var ellers en helt anden. De skulle tale om de mange politiske dagsordener, der ligger på bordet både med hensyn til jobskabelse, skat, muren til Mexico, immigration og ikke mindst en ny sundhedsreform, der skal erstatte den forhadte Obama-care.

Situationen blev ikke mindre eksplosiv af, at Trumps talsmand, Sean Spicer, for få timer siden på et pressemøde understregede, at Trump virkelig mener, at flere millioner mennesker har stemt ulovligt, og at han har »informationer«, der viser det. Spicer ville dog ikke afsløre, hvem der stod bag de informationer, fordi anklagerne flere gange er blevet pure tilbagevist fra begge partiers valgkomiteer.

Spicer blev gentagne gange presset af journalister til at uddybe Trumps viden om de falske stemmer, men talsmanden kunne ikke fortælle mere om Trumps viden.

Rystede republikanere

Republikanske politikere var rystet. Senator Lindsey Graham var meget direkte i sin kritik af præsidentens påstande. »Jeg har ikke set noget, der beviser det, og hvis præsidenten har beviserne, så skal han fremlægge dem. Det er selve demokratiet, der her er på spil«, sagde Graham, der understregede, at man ikke leger med den slags påstande - slet ikke når man er præsident.

»Hvis ikke han holder op med det her, så underminerer han som person præsidentembedet, og folket mister tilliden til ham,« sagde Graham.

Også den republikanske formand for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, var rystet. Han sagde, at der ikke er nogen beviser for, at der er foregået valgsvindel ved valget i november.

»Jeg har ikke set noget bevis, og det har jeg gjort meget klart«, sagde Ryan, der tidligere har måttet gå ud og kommentere på Trumps påstande om omfattende valgsvindel.

Lige efter at han vandt valget sikkert tweetede Trump ud, at han også ville have vundet flertallet af stemmer, hvis ikke der var foregået svindel.

»Ud over at vinde valgmandsstemmerne i en jordskredssejr, så ville jeg også have vundet flertallet af stemmer, hvis man fratrækker de millioner af stemmer, der stemte ulovligt«. Dengang tog man det ikke helt så alvorligt, da han ikke var præsident endnu. Men dennegang er det selve USAs præsident, der hævder, at der er foregået omfattende valgsvindel i verdens største demokrati - og han vandt endda valget.

Det er ikke kun spørgsmålet om præsidentvalget. Hvis der har været valgsvindel i det omfang, som præsidenten mener, så går det hele vejen ned igennem systemet. For så har svindlen også ramt guvernør-valget, senator-valget og alle valg den 8. november. Valget til Kongressen er der nu stillet spørgsmålstegn ved. Og guvernørerne, og sheriffer offentlige anklager og lokale parlamenter.

Præsidentens mars-landing

»Man kan roligt sige, at det her har uanede konsekvenser, og der er ingen tegn på, at det her har fundet sted. Det ville være lettere at illudere en Mars-landing end at svindle i det her omfang«, sagde den demokratiske politiker Jason Kander fra Wisconsin, som har undersøgt anklagerne om valgsvindel og ikke fundet noget, der tyder på det.

Chokvirkningerne var så store, at selv store nyhedsstationer åbnede på det. CNNs ellers meget besindige og rolige studievært Jake Tapper åbnede sin nyhedstime med ordene.

»Kejseren har ingen facts«.

 

 

 

LÆS MERE