Trump blander sig i militærdomstol: Kalder mordtiltalt krigsveteran for amerikansk helt

Efter syv års efterforskning mod ham er den amerikanske major Matthew Golsteyn blevet tiltalt for overlagt mord på en afghansk mand. Men Trump synes, han er en helt.

Trump kan med ét tweet have forpurret syv års efterforskning mod den nu mordtiltalte krigsveteran major Matthew Golsteyn.  Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN

Siden 2011 har major Matthew Golsteyn været underlagt en kriminalefterforskning for noget, han fortalte til en jobsamtale. Nu - syv år senere - er han blevet tiltalt for overlagt mord ved den amerikanske militærdomstol, og kan i værste fald risikere dødsstraf.

Men præsident Trump har på Twitter svoret at hjælpe ham - og det kan komplicere sagen betydeligt, skriver flere amerikanske medier, heriblandt NPR og Washington Post.

Men lad os først spole tilbage til, hvad hele sagen handler om:

I 2011 fortalte den hædrede krigsveteran Matthew Golsteyn ved en jobsamtale med CIA, at han havde slået en ubevæbnet afghansk mand ihjel, mens han var udstationeret i Afghanistans Helmand-provins. Manden var mistænkt for at lave bomber for Taliban, og efter at have afhørt ham, havde Matthew Golsteyn skudt og begravet ham, fortalte han til jobsamtalen under en løgnedetektortest.

Det førte dengang til, at den amerikanske hær indledte en kriminalefterforskning mod ham. Men uden fældende beviser mod ham blev sagen i 2014 lukket igen. Lige indtil 2016, hvor major Golsteyn stillede op til et interview på Fox News. I programmet fortalte han igen, at han havde slået den afghanske mand ihjel - fordi han var bange for, at manden ellers ville dræbe lokale informanter, som hjalp de amerikanske soldater.

Sagen blev taget op igen, og i sidste uge førte den til en tiltale mod Golsteyn for overlagt mord. Dømmes han skyldig, kan han risikere dødsstraf. Tiltalen blev i weekenden taget op i programmet Fox & Friends, som præsident Donald Trump ofte ser. Og søndag kom så præsidentens tweet:

»På manges opfordring vil jeg gennemgå sagen om en amerikansk militærhelt, major Matt Golsteyn, som er tiltalt for mord. Han kan risikere at blive idømt dødsstraf af vores egen regering, efter han har indrømmet mordet på en terrorist-bombe-mager,« lød det fra præsidenten.

Det er endnu ikke klart, hvad Trump mener med, at han vil »gennemgå« sagen, skriver Washington Post. Om det blot betyder, at han vil holde øje med retssagen eller benåde den veteranen, vides derfor ikke. Men alene Trumps tweet kan sætte en stopper for sagen.

Fordi Trump ved lov er militærets øverstkommanderende må han ikke udtale sig partisk om sager ved militærdomstolen, som er åbne for offentligheden, fordi det kan påvirke sagens gang - og gør han det, kan det resultere i, at sagen må smides ud, skriver Washington Post.

Golsteyn deltog i kampene i Marjah i Afghanistans Helmand-provins. For sin indsats er han både blevet tildelt den hædrede såkaldte Silver Star og andre anerkendelser for tapperhed under krigen - men siden indrømmelsen i 2011 er anerkendelserne blevet taget fra ham igen.