Trekantsdrama i toppen af britisk presse og politik

I årevis anglede britiske toppolitikere efter mediemogulen Rupert Murdochs støtte. Den tidligere premierminister Tony Blair blev endda gudfar til hans datter. Men i dag er luften iskold. For Blair har set Wendi Deng, som Murdoch netop er skilt fra, bag hans ryg.

Avismogulen Rupert Murdoch (t.v.) og hans nyligt fraskilte kone, Wendi Deng, er sammen med tidligere Labour-premierminisgter Tony Blair (t.h.) blevet indrullet i en skandalesag i Storbritannien, der omfatter uvenskab, skilsmisse og mistanke om utroskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carl Court og Lucas Jackson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Ak ja, det var mens to af Storbritanniens tidligere så magtfulde mænd, Tony Blair og Rupert Murdoch, stadig var venner og før mediekongens nylige skilsmisse fra sin smukke, slagfærdige kinesiske kone, Wendi Deng.

Helt præcis var det 28. maj sidste år, og Storbritanniens tidligere premierminister satte sig svedende i vidneskranken i London for at lade sig afhøre af Leveson-kommissionen, der kulegravede pressens etik efter aflytningsskandalen på Murdochs lukkede sladderavis, News of the World.

Blair var den første af tre tidligere premierministre, der sammen med den nuværende, David Cameron, blev afhørt i sommeren 2012, idet kommissionen også kulegravede, hvor tæt den politiske magtelite egentlig havde været på Rupert Murdoch og omvendt. Ingen er nemlig siden Margaret Thatchers dage blevet premierministre uden at have haft støtte fra Murdochs anden sladderavis, The Sun, der med aggressive kampagner har slagtet politiske modstandere.

Allerede før Blair vandt sin første jordskredssejr i 1997, fløj han derfor hele vejen til Australien for at mødes med Murdoch. Blot seks uger før valget skiftede Murdoch på dramatisk vis side og støttede Labour i stedet for de Konservative, med det resultat at det lykkedes Blair at bryde 18 års uafbrudt konservativt styre. Murdochs støtte blev set som afgørende, hvilket var med til at fastholde Blair i Downing Street i tre valgperioder fra 1997 til 2007. Siden blev Tony Blair i 2010 gudfar til Murdochs datter, Grace, og derfor var der ikke mindst spænding forud for afhøringen af Blair. For var han ikke blot i lommen på Murdoch gennem alle årene? Og hvilke indrømmelser havde han givet mediemogulen for dennes over ti år lange støtte? Havde Blair ændret medieloven til Murdochs fordel som tak for hans støtte til den omstridte Irak-krig?

Blair balancerede på en knivsæg under afhøringen. På den ene side forsikrede han alle om, at de to udelukkende havde haft »et arbejdsrelateret samarbejde«, indtil han stoppede som premierminister i 2007. Først derefter havde deres realtion udviklet sig, hævdede han og forsvarede deres tætte venskab.»Jeg ville aldrig været blevet gudfar til et af hans børn på grund af mit forhold til ham under min tid som premierminister,« lød det. »Efter at jeg gik af, kom jeg til at kende ham og hans familie, og forholdet blev lettere og bedre.«

Blair og Deng mødtes på Murdochs ranch

I dag er deres forhold til gengæld hverken »lettere eller bedre« – tværtimod – og noget tyder på, at Blair kom til at kende »Murdochs familie« lidt for godt.

I hvert fald er venskabet i dag iskoldt, og Rupert Murdochs venner fortæller til forskellige medier, at han nægter overhovedet at tale med Tony Blair. Stridens kerne er – som så ofte i den slags sager – en kvinde.Nemlig 44-årige Wendi Deng, 82-årige Rupert Murdochs unge kone gennem 14 år, som han blev skilt fra for to uger siden. Wendi Deng blev ellers verdensberømt for at beskytte sin mand på heroisk og resolut vis, da hun under en afhøring af Rupert Murdoch i det britiske parlament under aflytningsskandalen i juli 2011 sprang op fra siddepladserne og slog til en mand, der smed en tallerken med barberskum i hovedet på Murdoch.Men i juni i år annoncerede Rupert Murdoch skilsmisse med den begrundelse, at deres ægteskab var brudt »uigenkaldeligt sammen«.

Allerede dengang verserede der rygter på internettet om, at skilsmissen havde at gøre med vennen Tony Blair, og det til sidst i et omfang så Blair følte sig tvunget til at gå ud at benægte dem.

»Hvis du spørger, om de har en affære, så er svaret nej,« sagde Blairs talsmand til Hollywood Reporter.

Men siden er det kommet frem, at Deng og den 60-årige Tony Blair har mødtes bag Murdochs ryg.

Deres møder forstås at omfatte flere overnatninger i Murdochs hjem, herunder på hans ranch i Carmel i Californien.

Ifølge Daily Mail kom møderne Murdoch for øre – herunder detaljer om Tony Blairs tur til ranchen – efter at hans kone ved en fejl havde sendt en mail til en forkert person. Murdoch tog derfor til Carmel for at spørge personalet, om det var korrekt, og medarbejdere fortalte ham, at Blair – der i dag er fredsmægler for Mellemøsten – ganske rigtigt havde besøgt Wendi Deng i to weekender i oktober 2012 og i en weekend i april i år.

Murdoch blev vred, og ifølge Daily Mail voksede trekantsdramaet sig hurtigt så stort, at Blair var tvunget til at undgå den prestigefyldte konference Sun Valley i USA i juli, fordi Murdoch modsatte sig den tidligere premierministers deltagelse. I den årlige medie-finans-event deltog indflydelsesrige personer som Rupert Murdoch, Bill Gates og Facebook-grundlæggeren Mark Zuckerberg, og Tony Blair har også i flere år været en tilbagevendende gæst på konferencen.

Blair fastholder at venskab var platonisk

Forleden kunne Daily Mail så rapportere, at Wendi Deng har skrevet et notat – angiveligt til sig selv – hvor hun beskriver sine »varme følelser« for Tony Blair, og at hun har været »lun« på ham.

Blair har derimod altid sagt, at hans forhold til Wendi Deng var platonisk, og der er heller ikke beviser for, at parret har haft en affære. Men at Murdoch mener, at Blair er gået over stregen, hersker der ingen tvivl om.»Rupert har støttet Tony politisk og personligt gennem tykt og tyndt. Han troede, han kunne stole på ham, men han tog fejl,« siger en mediedirektør, der har kendt Murdoch i 40 år, til Daily Mail.

»Det, der virkelig gjorde ondt, var, da han fandt ud af, at Tony havde været i hans hjem uden at fortælle ham det,« siger en anden.

Venner af Blair taler til gengæld om, at al snakken om en affære er »latterlig«, og at Deng og Blairs forhold er »uskyldigt«.

»De er venner, og Blair er gudfar til et af parrets børn, for himlens skyld.«

Uanset hvad der er sandt og usandt, synes dramaet at være endnu et bevis på, at den aldrende Murdochs storhedstid er ved at være ovre.

Faktisk var Tony Blair den eneste af de tidligere premierministre, han stadig havde et godt forhold til.

Efter skandalen om News of the World, der ulovligt aflyttede en lang række menneskers mobiltelefoner, og efter det britiske parlaments opgør med hans tabloidpresses metoder, har flere af Storbritanniens mest fremtrædende politikere angrebet ham offentligt.

Den tidligere konservative premierminister John Major fortalte under sin afhøring i Leveson-kommissionen, hvordan mediemogulen under en middag i 1997 få måneder før valget truede ham med at trække sin støtte til de Konservative, hvis han ikke ændrede sin Europa-politik. Kort efter trak Rupert Murdoch sin støtte og pegede i stedet på Tony Blair.

»Han respekterede ikke den redaktionelle uafhængighed,« fortalte John Major med henvisning til, at Murdoch som ejer tog beslutninger uden om avisernes chefredaktører.

Udsagnet, afgivet under ed, stod i skarp kontrast til det faktum, at Murdoch under sin afhøring havde hævdet, at han aldrig havde »bedt en premierminister om noget«.

Dagen før John Majors afhøring havde Labours tidligere premierminister fra 2007 til 2010, Gordon Brown, anklaget Rupert Murdoch for at være en løgner, fordi han havde hævdet, at Brown »uligevægtigt« havde ringet ham op og erklæret hans selskab »krig«, efter at Murdochs tabloidavis The Sun i 2009 havde trukket sin støtte til Labour.

»Jeg kunne umuligt være ude af balance eller komme med trusler under et opkald, der ikke fandt sted,« sagde en vred Gordon Brown.

Gode venner – men hvorfor?

Men hvis den ene premierminister efter den anden i dag tager så skarp afstand fra Murdoch, hvorfor har de så de seneste 30 år haft så travlt med at gøre sig gode venner med ham?

Nick Robinson, BBCs politiske redaktør, har sagt, at de måske ikke følte, at de »havde andet valg end at spise middag med djævelen«, men at de »med glæde indtog middage, lige indtil det ikke længere tjente deres formål«.

Tony Blair, der har fire børn med sin kone, Cherie Blair – som ikke har kommenteret dramaet – udviklede dog ifølge eget udsagn først for alvor et venskab med Murdoch efter sin tid som premierminister. Hvorfor? Måske fordi han i bund og grund syntes, at Murdoch var en interessant person. Måske fordi han gerne ville se sit gudbarn, Grace. Eller måske fordi han bare gerne ville se Wendi Deng?