Sportsskadet Putin aflyser topmøder

Vladimir Putin er ramt af en sportsskade. Kreml afviser, at det skyldes præsidentens flyvetur med traner.

ARKIVFOTO af Putin til lægekonsultation 25. august i Smolensk. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEKSEY DRUZHININ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ruslands præsident har aflyst en række møder med udenlandske regeringsledere, og nu bekræfter Kreml, at Vladimir Putin er ramt af en sportsskade. Den 60-årige Putin, der ellers ynder at vise sig i bar overkrop, i dykkerdragt og på hesteryg, har angiveligt forstrukket en muskel, meddeler en talsmand.

Russiske aviser har de seneste dage været fulde af diskussioner om præsidentens helbredsproblemer. Putin har de seneste uger aflyst flere planlagte rejser. Den russiske præsident blev desuden set haltende under et møde i Vladivostok i september. Ifølge flere kilder i præsidentadministrationen, som nyhedsbureauet Reuters har talt med, har Putin en ryglidelse, som kan kræve en operation.

Sprang op under PR-stunt

Torsdag meddelte den ansete russiske erhvervsavis Vedomosti, at skaden angiveligt sprang op under et af Putins seneste PR-stunts. Det skulle være sket, da Putin under stor bevågenhed fløj dragefly sammen med en flok traner i begyndelsen af september. Det skete kort før mødet i Vladivostok, hvor Putin humpede af sted. Læger anbefaler nu angiveligt, at Putin helt undlader at flyve i en periode, siger to kilder i præsidentadministrationen til avisen.

Sportslige præstationer har de seneste år været en central del af præsidentens veltilrettelagte PR-aktioner. Han har skudt bedøvelsespile mod en tiger i Fjernøsten, dykket efter græske vaser i Middelhavet og fisket i bar overkrop i en sibirisk flod. Så sent som for to uger siden viste russiske tv, hvordan Putin crawlede af sted i sit private svømmebassin.

I Rusland er et muligt sygeforløb for Putin dog ingen trivialitet. Putin har i sine 12 år ved magten opbygget et stærkt centraliseret system, en såkaldt "magtens vertikal", hvor han selv sidder alene og uerstattelig på toppen. I et "autoritært land er det sværere at kompensere", hvis en topleder arbejder på nedsat kapacitet, skriver Vedomosti lakonisk.

Russiske embedsmænd foreslog således at sende den yngre premierminister Dmitrij Medvedev til et længe ventet møde med ledere fra nabolandene senere på måneden. Men det fik straks de øvrige statsledere i SNG-landene til at meddele, at de så ikke ville deltage. Også den bulgarske præsident har for nyligt truet med at aflyse et gasledningsprojekt, hvis ikke aftalen bekræftes med Putin personligt. Begge møder - og flere udlandsbesøg - er nu i stedet udsat til december.

Talsmand: Traneflyvning uden skyld

Den russiske præsidents talsmand, Dmitrij Peskov, afviser, at Putins sportsskade skulle være årsag til flytning af topmøder og aflysningen af et Arktisk Forum, hvor Putin skulle have mødt den finske præsident for to uger siden. Han afviser også, at flyveturen med tranerne skulle være årsagen.

- Hos sportsudøvere vil der altid skader især hos dem, der dyrker sport hver dag, sådan som Putin gør, siger Dmitrij Peskov til Interfax.