Slovakiet vil helst kun have kristne flygtninge til landet

EU-landene forsøger at få hånd om det store antal flygtninge, der strømmer til Europa. Men nogle vil gerne kunne opstille kriterier for modtagelsen.

Migranter har slået lejr på grænsen mellem Makedonien og Grækenland. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGI LICOVSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRATISLAVA: Slovakiet vil gerne tage imod en lille del af de mange mennesker, som er flygtet fra krige og fattigdom i Mellemøsten, Asien og Afrika, men foretrækker, at de er kristne, hed det torsdag fra Bratislava.

Det centraleuropæiske land vil tage imod 100 mennesker fra flygtningelejrene i Tyrkiet og andre 100 fra Italien, men ønsker altså, at der vil være tale om kristne, hed det fra en talsmand for udenrigsministeriet.

 

»Vi ønsker at vælge mennesker, der vitterligt nærer håb om at begynde et nyt liv i Slovakiet. Vi kan som et kristent land hjælpe kristne fra Syrien til at finde sig et nyt hjem i Slovakiet,« sagde talsmanden Ivan Netik.

»For de fleste migranter er vi kun transitland. I Slovakiet har vi kun et ganske lille samfund af muslimer, og vi har end ikke nogen moskeer.«

Hvis muslimske asylansøgere vælger Slovakiet, vil de blive udsat for diskrimination, sagde Netik. Slovakiet ønsker desuden ikke at modtage flygtninge, der ikke selv ønsker at blive i landet, men i stedet har tænkt sig at rejse videre.

»Vi diskriminerer ikke mod nogen religion, men det ville være en falsk, uoprigtig solidaritet, hvis vi tog imod mennesker, der ikke ønsker at leve i Slovakiet.«

De 200 flygtninge, som Slovakiet har lovet at tage imod, udgør kun en brøkdel af de 60.000, som EU-landene forsøger at fordele imellem sig inden for rammerne af en plan fra EU-Kommissionen.

Mild røffel fra EU

Tyskland er den foretrukne destination for de mange mennesker, der flygter fra vold og fattigdom i Asien, Afrika og Mellemøsten. Den tyske regering forventer således, at antallet af asylansøgere og flygtninge i år vil blive firedoblet til det rekordhøje tal 800.000.

Direkte adspurgt om den slovakiske holdning sagde talskvinde for EU-Kommissionen Annika Breidthardt:

»Vi handler alle i henhold til traktatens ånd og bogstav, og den forhindrer enhver form for diskrimination.«

Slovakiet er imidlertid ikke alene om at foretrække kristne. Den tjekkiske præsident, Milos Zeman, der længe har talt om truslen fra militante islamister og krævet angreb på deres baser, har også sagt, at han vil foretrække kristne migranter.