FN tror ikke på flere overlevende efter bådforlis

Nødhjælpsarbejdere fra Malta forklarer, at det er usandsynligt, at man finder flere overlevende efter onsdagens bådforlis ud for Libyens kyst. 300 kan være druknet.

Overlevende flygtninge er hjulpet ombord i redningsskibe ud for Libyens kyst. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LIBYEN: Op mod 300 flygtninge frygtes druknet i Middelhavet, efter en overfyldt fiskerbåd onsdag forliste ud for Libyens kyst med op mod 700 flygtninge ombord ifølge flere internationale medier.

FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) oplyser, at 400 personer blevet reddet op af vandet, og meldingerne lyder på, at man formentlig ikke finder flere overlevende:

»Det er usandsynligt, at vi finder flere overlevende,« siger Martin Xuereb fra flygtningeorganisationen Migrant Offshore Aid Station på Malta.

25 lig er blevet fundet i havet, hvor ulykken skete ifølge UNHCR. Syv redningsskibe og flere helikoptere var med i redningsaktionen.

Det er dog umuligt at sige, hvor mange personer der var ombord på den overfyldte forliste fiskerbåd, der kæntrede 25 kilometer fra Libyens kyst. Skøn lyder på alt mellem 400 og 700 personer, der forsøgte nå Europas grænser, som så mange andre tusinder flygtninge har forsøgt i 2015. Men for flygtningen ombord på fiskerbåden blev det en tragisk rejse:

»Det var et fuldstændig rædselsfuldt syn. Folk var desperate og holdt fast i deres redningsveste, både og alt andet, der kunne redde deres liv,« skriver Juan Matias, projektchef i Læger Uden Grænser i en besked på Twitter.

Læger Uden Grænser sendte redningsskibet Dignity 1 til stedet, ligesom skibe fra den irske flåde og den italienske kystvagt ilede til stedet.

Læger Uden Grænser var dog i gang med en helt anden redningsaktion, hvor en anden båd var i problemer, da de fik meldingen om, at fiskerbåden var i problemer.

»Det viser bare, hvor alvorlig en mangel vi har på ressourcer i forbindelse med de her redningsaktioner,« siger Juan Matias.

Middelhavet er verdens mest dødelige grænseovergang for flygtninge. I løbet af hele 2014 druknede 3.279 flygtninge på vejen fra Afrika og Mellemøsten til Europa.

Ifølge UNHCR er 105.000 flygtninge kommet til Europa mellem januar og maj 2015. Sidste år var det tal 49.500.

Italien er første stop for mere end halvdelen af flygtningene. 55.500 flygtninge er således ankommet til Italien i perioden januar til maj 2015, skriver BBC.